Istraga u toku
86

U KPZ-u Mostar dva zatvorska stražara brutalno pretukla zatvorenika, polomili mu rebra

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
U Kazneno-popravnom zavodu Mostar u srijedu 9. marta tokom večernjih sati odvijala se prava drama, kada je osuđeni Fikret M. iz Sarajeva koji izdržava kaznu u mostarskom zatvoru brutalno premlaćen, za šta se sumnjiče dva zatvorska policijska stražara.

Iz MUP-a HNK nam kažu da je njima slučaj prijavljen jučer, te su pozvani policijski službenici da urade uviđaj na mjestu događaja.

Glasnogovornik MUP-a HNK Ljudevit Marić za naš portal kaže da je Tužilac HNK policiju obavijestio da se dogodio incident u zatvoru koji je izbio u stražarnici između dva stražara i jednog zatvorenika.

"Policijski službenici su poduzeli sve zakonom predviđene radnje i istraga je u toku, kako bi se slučaj rasvijetlio", kazao je Marić za Klix.ba navodeći da za vrijeme istrage ne može iznositi više detalja.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Kako Klix.ba doznaje zatvorenika Fikreta M. iz Sarajeva su te noći brutalno pretukli policajci D.B. i D.T. , koji su ga izveli u prostoriju gdje nema kamera.

Izvor navodi kako je policajac D.T. Fikreta udarao šakama u predjelu leđa, nakon čega je osuđenik pao na pod, a zatim ga zajedno sa kolegom D.B. nastavio tući i govorio mu da gleda u pod brutalno se iživljavajući nad njim. Potom su ga, kao tvrdi, krvavog vratili među osuđenike.

Kako se premlaćeni zatvorenik osjećao loše tražio je ljekarsku pomoć, a navodno su ga tada policajci ucijenili, tako da napiše izjavu da je pao sa kreveta i potpiše da bi bio odveden u bolnicu. Navodno je istu izjavu dao i ljekarima, jer su prisustvovali pregledu i policajci KPZ-a.

Osuđeniku su ljekari navodno konstatovali napuknuće rebara i druge povrede čemu svjedoči fotodokumentacija sa velikom čvorugom na glavi i oslikanim đonom od čizme na licu kao i udarci po tijelu.

Nemilom događaju su navodno prisustvovali i drugi zatvorski policajci, a najgore je to što se slučaj pokušao zataškati.

Međutim, Uprava KPZ-a Mostar je nakon saznanja o dešavanjima obavijestili policiju i Tužilaštvo HNK, te pokrenula unutarnju istragu kako bi se slučaj rasvijetlio što prije, a odgovorni bili prema zakonu sankcionirani.