Crna hronika
38

U Kantonu Sarajevo za četiri mjeseca 17 pucnjava

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na području Kantona Sarajevo u prva četiri mjeseca ove godine evidentirano je 17 krivičnih djela u kojima je upotrijebljeno vatreno oružje, rečeno je Srni u kantonalnom Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

Od tog broja, 15 krivičnih djela je rasvijetljeno, a protiv izvršilaca su podneseni službeni izvještaji nadležnom kantonalnom tužilaštvu. Od ukupnog broja, 13 krivičnih djela predstavljaju djela izazivanja opšte opasnosti za koje je predviđena zatvorska kazna od tri mjeseca do pet godina.

Većina počinilaca ovih krivičnih djela su od ranije poznati policiji, ističu u MUP-u.

Od januara do marta 2012. godine su policijski službenici na području Kantona Sarajevo kod 25 lica pronašli i oduzeli vatreno oružje za koje nisu imali odobrenje nadležnog organa, rekao je portparol MUP-a Irfan Nefić.

Zabilježeno je i jedno ubistvo u pokušaju, za što je zaprijećena kazna zatvora od pet do deset godina ili dugotrajni zatvor. Registrovano je i jedno teško krivično djelo protiv opšte bezbjednosti ljudi i imovine, izazvano vatrenim oružjem, za koje je zaprijećena zatvorska kazna od jedne do dvanaest godina.

Upotreba vatrenog oružja izazvala je i jedno krivično djelo ugrožavanja sigurnosti, za šta je zaprijećena kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina, kao i jedno razbojništvo za koje je predviđena kazna zatvora od jedne do deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora, naveli su u MUP-u.