Crna hronika
0

Tužilaštvo BiH: Maksumić, Ibrović i Hindić se brane sa slobode

SRNA
Enes Maksumić, Azem Ibrović i Jusuf Hindić osumnjičeni za ratne zločine nad Hrvatima na području Jablanice pušteni su da se brane sa slobode nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH.

"Oni su saslušani i pušteni da se brane sa slobode. Tužilaštvo BiH ide u pravcu podizanja optužnice", rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Maksumić, Ibrović i Hindić osumnjičeni su za učešće u zločinima počinjenim nad hrvatskim civilima i ratnim zarobljenicima u Jablanici 1993. godine, prenio je BIRN.

Tužilaštvo BiH ih sumnjiči da su učestvovali u zlostavljanju i mučenju više zatvorenika hrvatske nacionalnosti i zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane koji su prethodno bili zatočeni u logoru u objektu Muzej revolucije u Jablanici.

Enes Maksumić zvani Čađo i Azem Ibrović zaposleni su u Policijskoj stanici Jablanica, pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U okviru ove istrage ispitan je i Nihad Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene Štaba Vrhovne komande ABiH, kojem se u drugom predmetu sudi za zločine u selu Trusina.

Maksumića, Ibrovića i Hindića uhapsili su juče pripadnici Agencije za ustrage i zaštitu BiH /SIPA/ na području Jablanice.