Nakon nesreće na Jahorini
0

FOTO / Slovenski paraglajderist u veoma teškom stanju

Piše: N. J.
Izvlačenje povrijeđenog Vogrineca na Jahorini (Foto: SRNA)
Izvlačenje povrijeđenog Vogrineca na Jahorini (Foto: SRNA)
Zdravstveno stanje Simona Vogrineca, slovenskog paraglajderiste povrijeđenog u nedjelju na Jahorini, veoma je teško, potvrđeno je u bolnici Koševo.

"Pacijent je operisan i ljekari su mu pokušali spasiti obje potkoljenice", rekla je glasnogovornica Kliničkog centra Koševo Biljana Jandrić, precizirajući da je riječ o teškim povredama mišića, kostiju i krvnih sudova.

Prema njenim riječima, Vogrinec je u bolnicu dovezen u stanju teškog šoka izazvanog velikim gubitkom krvi, te niskom tjelesnom temperaturom. "Trenutno je na Odjeljenju intenzivne njege Klinike za ortopediju i traumatologiju i zbog težine povreda je uspavan", dodala je Jandrićeva.

Vogrinec je povrijeđen prilikom pada paraglajdera u minsko polje na vrhu Košuta, na Jahorini, na nepristupačnom terenu udaljenom od putne komunikacije i skijaških terena Olimpijskog centra Jahorina.

Akciju spašavanja Vogrineca i trojice njegovih kolega izveli su pripadnici Gorske službe spašavanja Jahorina i Civilne zaštite Republike Srpske u saradnji sa pripadnicima EUFOR-a, čijim je helikopterom povrijeđeni Slovenac prevezen u bolnicu.

Kako je za Sarajevo-x.com potvrdio radnik Slovenske ambasade u Sarajevu Matija Bučar, u nedjelju je na Jahorini paraglajderima letjelo pet slovenskih državljana, među kojima i Vogrinec.

"Dvojica njih sletjeli su u minsko polje, iako to nisu u prvi mah znali jer, prema onome što su nam rekli, nije bilo nikakvih oznaka. Jedan od njih je povrijeđen kad su se nakon slijetanja ponovo zaputili na vrh kako bi poletjeli. Nagazio je na minu i zadobio teške povrede", kaže naš sagovornik.

Dodao je kako su još dvojica slovenskih paraglajderista sletjeli nešto dalje, dok je peti bio na vrhu i spremao se na skok. Helikopter EUFOR-a je nakon nesreće podigao povrijeđenog i još trojicu paraglajderista koji su sletjeli.