Bio u bjekstvu
82

SIPA uhapsila Anesa Kurbegovića koji je osuđen na 15 godina zatvora u predmetu Lutka

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U akciji SIPA-e jučer je u Sarajevu uhapšen Anes Kurbegović za kojim je Sud BiH raspisao međunarodnu potjernicu 15. septembra 2016. godine. Kurbegović je osuđen u okviru predmeta Lutka na 15 godina zatvora, ali se nije pojavio na izricanju presude, niti je odgovarao na sudske pozive.

Kurbegovića se tereti za krivično djelo organizovanog kriminala u vezi s dvije pljačke transporta novca koje je izveo u saradnji s ekipom na čelu s Bojanom Cvijanom koji je prvostepenom presudom osuđen na 20 godina zatvora za krivično djelo organizovanog kriminala u vezi s krivičnim djelom razbojništva, ubistva i dogovora za izvršenje krivičnog djela.

Kurbegović se smatra članom zločinačke organizacije Darka Eleza, a iza sebe ima niz krivičnih djela. Policija ga sumnjiči za veliku krađu kada su 28. jula 2014. godine provalili u skladište preduzeća Vizion u Tomislavgradu i ukrali više od 3.000 sunčanih i dioptrijskih naočala, čija je maloprodajna cijena više od milion i po maraka. Tereti se i da je 18. jula 2014. godine opljačkao poslovnicu Sparkasse banke u Mostaru kada je otuđio 40.000 maraka.

U februaru 2008. godine uhapšen je jer je dovođen u vezu s trostrukim ubistvom ispred kafića "Omerta" u Palama. Tada su ubijeni vlasnik kafića Vlatko Mačar i dvojica slučajnih prolaznika. Detalji ovog ubistva navode se i u prvostepenoj presudi predmeta Lutka.

U okviru predmeta Lutka uhapšen je 12. augusta 2013. godine, ali je pušten da se brani sa slobode.

Kurbegović je državljanin BiH i Srbije, a rodom je iz Prijepolja.