Crna hronika
2

FOTO / SIPA pretresla osam videoteka u tri grada

Klix.ba
Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), danas su pretresli osam poslovnih objekata-videoteka na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Zenice, uz asistenciju pripadnika MUP-a RS, MUP-a KS i MUP-a ZDK.
Foto: SIPA
Foto: SIPA

Radi se o akciji kodnog naziva "Video" na suzbijanju nedozvoljenog korištenja autorskih prava. Pretresi su izvršeni zbog postojanja osnova sumnje da se u navedenim objektima vrši krivično djelo iz člana 243. stav 1. KZ BiH "Nedozvoljeno korištenje autorskih prava" u vezi sa Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima u BiH.

U pretresima je pronađeno i privremeno oduzeto više desetina hiljada piratskih i orginalnih nosača zvuka i slike DVD/CD za koje osumnjičeni nemaju odobrenje autora ili drugog nositelja autorskog prava, veći broj centralnih procesorskih jedinica i drugi predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem navedenog krivičnog djela, te mogu poslužiti kao dokazni materijal.

Foto: SIPA
Foto: SIPA

U narednom periodu, Tužilaštvu BiH bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima protiv odgovornih osoba u poslovnim objektima koji su bili predmet pretresa, saopćeno je iz SIPA-e.