Izjava vještaka na sudu
0

Šestostruki ubica iz Lipnice neuračunljiv

FENA
Na suđenju u Kantonalnom sudu Tuzla, svjedok optužbe u slučaju šestostrukog ubice iz Lipnice kod Tuzle psihijatar Milan Stojaković rekao je da ubica Tomislav Petrović boluje od paranoidne shizofrenije, koja je liječena, ali je došlo do pogoršanja, te je masakr počinio pod utjecajem sumanutih ideja, psihotične napetosti i slušnih halucinacija.

Dodao je da bi ga zbog prirode bolesti i opasnosti po okolinu trebalo uputiti na liječenje u psihijatrijsku ustanovu zatvorenog tipa. Međutim, takva ustanova u Federaciji Bosne i Hercegovine ne postoji.

Petrović nije shvatao posljedice i nije bio sposoban da upravlja postupcima, zaključili su banjalučki vještaci nakon petnaestodnevnog posmatranja i ispitivanja. Navodno se godinu prije tragedije u njemu pojavila treća osoba koja ga je tjerala na nepromišljene postupke. Ovakvo stanje je u krivičnom zakonu označeno kao neuračunljivost.

Ranija tri vještačenja rađena su u Tuzli i Sarajevu. Jedan tim je zaključio da je uračunljivost ubice bila djelimična, drugi da je bila potpuna, dok treći tim nije bio jedinstven u ocjeni.

Na današnjem suđenju, kao svjedok optužbe pojavio se i vođa tima tuzlanskih vještaka Alija Sutović, čiji je stav bio da je ubica bio djelimično neuračunljiv. Sutović je tražio da mu se u pismenoj formi dostave nalazi ostalih vještaka, pa je suđenje odgođeno za 25 maj.

Tomislav Petrović je 29. maja prošle godine usmrtio šestero susjeda i rođaka. Žrtve su bile Mijo, Kaja, Niko i Mara Petrović, Dragica Markanović i Ivo Markanović.

Tomislav Petrović je priznao krivicu.