Crna hronika
392

Sarajevske ulice pune nelegalnog naoružanja, sigurnosna situacija sve gora

Piše: E. F.
Irfan Nefić (Foto: Klix.ba)
Irfan Nefić (Foto: Klix.ba)
U proteklih nekoliko dana, tačnije od petka do danas, samo u Sarajevu je evidentirano pet vatrenih obračuna u kojima je povrijeđeno isto toliko osoba.

Zabilježena su i druga krivična djela, odnosno napad na Elija Taubera, samoranjavanje, nerazriješeno nanošenje ustrelne povrede, kao i slučajno ranjavanje usljed nestručnog rukovanja oružjem.

Pucnjave i ranjavanja

Podsjećamo, u petak navečer su se dogodile tri pucnjave i to u Kranjčevićevoj ulici, u kafeu Podroom te u ugostiteljskom objektu Kato. Policija je za pucnjavu u Kranjčevićevoj uhapsila četiri osobe, a provedeni su i osumnjičeni za pucnjavu u Podroomu. Još uvijek se traga za Elvirom Javorovcem, Alenom Bistrivodom te Enizom Konićem za koje se vjeruje da su pomogli Alenu Boduloviću i Edinu Smajiću koji su u klubu Podroom ranili Elvedina Škrijelja.

Kao da ovo nije dovoljno, u subotu navečer naslijedio je napad na Taubera zbog kojeg je uhapšen Ahmed Fočak, dok je u sinoćnjoj pucnjavi ranjen i Nijaz Nisko Karkelja.

Lažni iskaz

Također, iz Kliničkog centra u Sarajevu policiji je prijavljeno da je jedna osoba zatražila pomoć zbog ustrelne rane odnosno teške tjelesne povrede. Navodno, na KCUS je sinoć nešto prije 23 sata dovezen Faris Muminović, nakon je teško ranjen. No, Muminović je odbio hospitalizaciju te je nakon pružene pomoći na vlastiti zahtjev otpušten na kućno liječenje. Muminović nije želio sarađivati sa policijom te je o onome što se dogodilo dao lažan iskaz.

"Prijavio je određeno mjesto događaja na kojem naši službenici nisu pronašli tragove, tako da još utvrđujemo šta se u ovom slučaju zapravo dogodilo", kazao nam je Irfan Nefić, portparol MUP-a KS.

Nelegalno oružje

Nefić je na današnjoj konferenciji održanoj povodom pucnjava u Sarajevu istakao kako je u najvećem broju slučajeva oružje koje je upotrijebljeno zapravo nelegalno.

"Više od 99 posto upotrijebljenog naoružanja je nelegalno", kazao je Nefić.

Prema njegovim riječima, MUP KS je tokom objavljivanja redovnih i vanrednih zadataka na poslovima u 2014. godini oduzeo 70 pištolja, 340 pušaka, 180 komada noževa, mačeva, mačeta, sablji bajoneta, 18 ručnih bombi, 10 boksera, 3.000 komada municije i veliku količinu pirotehničkih sredstava.

Anonimno prijavite osobe sa naoružanjem

"U 2014. godini smo zbog nelegalnog držanja oružja podnijeli 89 prijava. Koliko njih je zbog toga kažnjeno zaista ne znam, no ono što znam jeste da je za ovo krivično djelo predviđena kazna od šest mjeseci do dvije godine zatvora. Apelujemo na građane da prijavljuju osobe za koje sumnjaju da imaju naoružanje. Mi im garantujemo anonimnost", kazao je Nefić.

Na novinarsko pitanje da li je sigurnosna situacija u Sarajevu gora u odnosu na prethodni period, Nefić je kazao kako se na taj problem ne može gledati izolovano.

"Ne možemo izolovano gledati Sarajevo, pa čak ni BiH od dešavanja u globalnom smislu. Prema našim podacima, imamo manje krivičnih djela u 2014. godini nego u 2013., ali ovakvi događaji osjećaj sigurnosti građana pomjeraju u negativnom smislu. Ovo je pitanje ipak daleko kompleksnije jer to ne može riješiti samo MUP KS, već i drugi organi koji kreiraju sigurnosnu situaciju u jednoj društvenoj zajednici", istakao je Nefić.