Istraga nesreće
65

Sarajevogas se oglasio nakon nesreće u Binježevu: Odmah smo obustavili dotok gasa

A. L.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Nakon što je kasno sinoć u naselju Binježevo kod Sarajeva došlo do ekplozije plina u kojoj je stradala jedna osoba, oglasili su se iz KJKP Sarajevogas.
Kako su naveli, njihov dispečerski centar je dobio u ponedjeljak navečer oko 23:30 sati dojavu da je došlo do eksplozije usljed koje je zapaljen stambeni objekat u ovom naselju.

"Odmah nakon dojave, ekipe Sarajevogasa su izašle na teren i obustavile dotok gasa. Uviđaj je u toku, ekipe su na terenu, više informacija biće poznato nakon okončanja istrage", saopćili su iz Sarajevogasa.

Podsjetimo, u nesreći je stradao 27-godišnji mladić, njegov otac je teško povrijeđen, a majka lakše.

Na mjestu nesreće, odmah po pozivu, je intervenisala Profesionalna vatrogasna brigada Kantona Sarajevo kao i policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Mjesto nesreće obišao je samostalni vijećnik u Općini Hadžići Admir Mujanović koji je tom prilikom dao izjavu za naš portal.

Kako je rekao Mujanović, još od 2019. godine je u Općinskom vijeću ukazivao na problem koji bi, prema njegovom mišljenju, mogao biti jedan od uzroka eksplozije.

"Još od 2019. sam ukazivao na ovaj problem. Zadnji put u februaru 2022. godine. Niko nije shvatio ovaj problem ozbiljno. U više navrata se dešavalo da plin curi. Čak su i vršili mjerenja u kućama da se negdje pojavljuje plin u WC-ovima i kupatilima. Ovdje je urađena zajedno fekalna kanalizacija i plinske instalacije, onda su izvođeni neki novi radovi, potporni zidovi i asfaltiranje", rekao je Mujanović.

Dodao je da su ti radovi doveli do problema na plinskim instalacijama.

"Ono što smo mi vidjeli na terenu jest da se desilo da su izvođači radova na cesti ogolili te cijevi i onda su kasnije izvođači radova natrpali neki materijal koji nije adekvatan da se zaštite te cijevi. I pretpostavka je da je prilikom izvođenja radova došlo do pritiska na cijevi i da je taj materijal oštetio te cijevi i onda se pojavio taj problem", dodaje on.

Kako ističe, u više navrata je upozoravano na problem, no nadležni su se oglušili.