Crna hronika
3

Sarajevo: "Njegovateljica" zlostavljala staricu koja boluje od Alzheimerove bolesti

Piše: N. J.
Objavljen je videosnimak zlostavljanja 82-godišnje starice u Sarajevu koja boluje od Alzheimerove bolesti. Snimak je napravljen u tajnosti, jer je porodica posumnjala na zlostavljanje, nakon što se starica žalila na "njegovateljicu".

Porodica je postavila snimak na videoservisu YouTube, a u naslovu stoji da je zlostavljačica Alma Monić, žena koja je čuvala staricu na području sarajevske općine Centar. Snimak zlostavljanja načinjen je 16. oktobra, nakon čega je porodica čuvanje starice povjerila agenciji za kućnu njegu.

"Naša namjera je da onemogućimo tu ženu da više ikoga 'čuva' na ovakav način, jer se može desiti da ona sada, nakon što smo joj dali otkaz, ode u drugu kuću i kaže da ima godinu iskustva, koliko je čuvala moju majku. Slučaj nismo prijavili policiji, jer smatramo da je pravda u našoj zemlji isuviše spora u ovakvim slučajevima, a iz istog razloga nećemo ni tužiti Almu Monić", kazala je kćerka starice, S. Č., za portal Klix.ba.

Dodaje kako se starica od početka žalila na njegovateljicu, koju je porodica angažovala privatnim vezama, ali u kući su to uzimali sa rezervom, budući da starica boluje od Alzheimerove bolesti, te se često ne sjeća sasvim jasno događaja, ili se ne može sjetiti u kom su se vremenu dogodili.

"Alma je to koristila, pa bi nam govorila da je moja majka nju napala. Kameru smo postavili tri dana prije ovoga napada, kada je postalo sasvim jasno šta se tu događa. Napala ju je u trenutku kada je moja kćerka bila u susjednoj sobi, pa možete samo zamisliti šta joj je činila kada bi ostale same kući. Moja kćerka je, što se vidi na snimku, tada ušla u sobu u kojoj su bile, a Alma joj je rekla da je majka nju napala. Kada smo pregledali snimak, sve je bilo jasno", kazala je S. Č, dodajući kako je starica nakon posljednjeg napada dobila modrice i manju posjekotinu na licu.

Pokušali smo stupiti u kontakt i sa Almom, ali bezuspješno.