Općinski sud Sarajevo
11

Rastoder i Ćatić osuđeni na ukupno devet godina zatvora zbog iznude više od 100.000 KM

M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Općinski sud u Sarajevu osudio je Enisa Rastodera i Armina Ćatića na po četiri godine i šest mjeseci zatvora zbog krivičnog djela iznude.
Oni se terete da su u junu prošle godine izvršili razbojništvo na štetu vlasnika jedne privatne firme iz Sarajeva, a nakon čega su od njega iznudili i blizu 100.000 KM. Također, planirali su ponovnu iznudu od iste osobe i to novčanog iznosa od 120.000 KM.

Ćatić i Rastoder su se dogovorili da od A. H., vlasnika firme, iznude novac. Dogovorili su da Rastoder 21. juna 2018. godine uđe u stan oštećenog. Rastodera se tereti da je sa crnom maskom na glavi, uz upotrebu pištolja, napao oštećenog tako što ga je prvo udario vratima od ostave, a potom mu prislonio pištolj na čelo, te zaprijetio i zatražio od njega da mu da sav novac koji ima. Potom je rekao da u roku od 15 dana sakupi 50.000 eura, jer mu toliko vrijedi život. A. H. mu je iz straha za život dao 200-300 KM koje je imao kod sebe.

Potom je Rastoder zvao oštećenog na posao, u trenutku kad je tu bio Ćatić, zahtijevajući da razgovara s "bilderom" Ćatićem koji je u tom trenu bio pored prozora. Nakon toga je Ćatić prenio Rastoderove upute da mu A. H. donese 50.000 eura iza jednog ugostiteljskog objekta u Sarajevu.

Kad je 24. septembra Rastoder tražio novu sumu novca, Ćatić je insistirao da u vozilo uđe i A. H., ali je ovaj to odbio, tako da nije došlo do druge primopredaje.

Prvostepenom presudom Općinskog suda u Sarajevu optuženi su obavezni platiti oštećenom iznos od oko 100 hiljada KM, a od Ćatića je trajno oduzet novac u iznosu 5 hiljada i 700 KM.

Tužilaštvo je zatražilo i produženje pritvora za Rastodera, što je sud prihvatio.

Dvojac je uhapšen u akciji Federalne uprave policije kodnog naziva "Coints", a svemu je prethodila dvomjesečna istraga koju su provodili zajedno s Tužilaštvom KS.