Crna hronika
27

Radnici Unisa sedam dana u štrajku: Samo želimo živjeti od svoga rada

Piše: E. F.
Radnici Unisa neće odustati od svojih zahtjeva (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Radnici Unisa u štrajku (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Radnici kompanije Unis tools d.o.o. Sarajevo već sedam dana su u štrajku. Svakoga dana jedan dio uposlenika ove kompanije koja ima 48 radnika većinu radnog vremena provede na kapijama nekadašnjeg giganta Unis Pretisa zahtijevajući od vladajućih struktura samo jedno: da im omoguće da žive od svoga rada.

Dževdo Beširović, jedan od radnika ove kompanije, za Klix.ba je kazao kako su ljudi očajni jer jednostavno ne znaju šta će biti sa njima. Nemaju posla niti bilo kakvih primanja.

"Mi svakog dana dolazimo na posao ali posla nemamo i to već šest mjeseci. A obećali su nam da do aprila mjeseca ove godine nećemo moći dići glave od posla. Obećali su nam i minimalac godinu dana i to smo primali samo deset mjeseci. Već dva i po mjeseca nismo primili ni marke, a ni posla nemamo, niti se išta dobro da naslutiti", kazao je Beširović.

Sada se Unis tools, kako on tvrdi, nalazi u najtežoj situaciji od rata. Nadali su se radnici da će se svi njihovi problemi riješiti nakon što nas je preuzela Vlada FBiH. Sklopili su sporazume i ekspertni tim je predvidio da će ova firma imati nove poslove. Pristali su, kako kažu, i na to da im se godinu dana isplaćuje minimalac kako bi kompanija izašla iz krize. No, kako se čini, kriza se samo produbila.

"Uprava je uradila sve da uništi ovu firmu. Ni direktor Zijad Tvrtković ne dolazi na posao evo već drugi mjesec. Ne znamo šta da radimo, u potpuno smo bezizlaznoj situaciji. Uopće ne znamo šta se dešava. A samo želimo živjeti od svoga rada", kazao nam je Beširović.

Od svojih zahtjeva neće odustati pa će tako svoja prava tražiti i pred Vladom Federacije BiH pred koju će pješice doći u ponedjeljak.

"Zahtijevat ćemo da nam se uveže radni staž u trajanju od sedam godina, koji nam nikada nije uvezan, zahtijevat ćemo i pokretanje proizvodnje, da nam omoguće da radimo te da poštuju sporazume koje su sklopili", kazao nam je Beširović.

Vjekoslav Barić, jedan od radnika Unis toolsa, za Klix.ba je kazao kako se radnici i njihove porodice snalaze kako znaju i umiju da prežive svaki dan.

"Trebali smo izaći iz problema malom privatizacijom i prodajom neperspektivne imovine, ali ništa se ne rješava, sve stoji. Ova trauma i predugo traje", kazao je Barić.

Kako ističe, ovi radnici ne vide nikakvu budućnost niti više imaju načina da prežive i školuju svoju djecu. A odgovorni šute.