Crna hronika
0

Psi izgrizli automobil u potjeri za mačkama na Čengić Vili

Piše: A. U.
(Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Čopor napuštenih pasa, u potjeri za mačkama koje su našle sklonište ispod haube, je oštetio Opel Astru u ulici Ilije Engela u sarajevskom naselju Čengić Vila.

Čitav slučaj odigrao se u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, 2. septembra, a stradao je prednji dio automobila. Mačke si se najvjerovatnije sakrila kod motora automobila, a psi su ih pokušavali izvući.

Odgovornost općine

"Zvali su me na posao i javili da je automobil demoliran. Komšije su čule buku i pokušale otjerati pse, kažu da su se i penjali po automobilu. Policija je izvršila uviđaj, fotografisala automobil, a rekli su mi i da podnesem zahtjev za odštetu u Općini, što ću i učiniti", rekao je za Klix.ba Igor Blagojević, vlasnik oštećenog automobila.

Veliki broj građana, nažalost, još uvijek ne zna da za štetu koju su načinili napušteni psi mogu tražiti odštetu od općine u kojoj se psi nalaze.

"Potrebno je da se načini policijski zapisnik, nakon čega oštećena osoba treba podnijeti tužbu protiv Općine, kao vlasnika psa", rekli su nam iz Službe civilne zaštite. Podsjetimo, Općina je odgovorna za sve pse koji se nalaze na njenoj teritoriji i svu štetu koju oni prouzrokuju.

Samo jedna presuda o isplaćivanju odštete

Podsjetimo, prvu sudsku presudu kojom je vlast kažnjena zbog nerada u oblasti regulisanja kretanja i ponašanja napuštenih pasa, što je definisano Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja, donio je Općinski sud u Zenici, a sudija Adnan Baručija presudio je da je Općina Zenica propustila, prema važećem zakonu, prikupljati napuštene pse u azil i na taj način spriječiti mogućnost napada na građane, te se obavezuje da plati na ime pretrpljenog straha napadnutoj Zeničanki Paši Jaganjac 4.200 KM.

Presuda je, po žalbi Općine, bila na provjeri, ali je nakon nepunih godinu dana Viši sud utvrdio da je sudija Baručija postupio ispravno. Općinu je sudija presudom obavezao da plati i sudske troškove u iznosu od 1.134 marake te kamate koje teku sve do pravosnažnosti presude.

Napad pasa na Pašu Jaganjac dogodio se 27. aprila 2011. godine u Zenici. Nažalost, ovo je i jedini poznati slučaj da su lokalne vlasti morale isplatiti odštetu za štetu koju su prouzrokovali napušteni psi.