Rješenju se ne gleda u zube
0

Prosjaci otišli sa sarajevskih ulica

Piše: N. Jamaković
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Problem u vezi sa prosjačenjem već godinama je izražen u glavnom gradu naše zemlje. Čak je i Vlada KS prije dvije godine formirala tim za suzbijanje prosjačenja u Sarajevu, ali ga nisu suzbili. No, danas prosjaka na ulicama Sarajeva nije bilo.
Prosjaka na sarajevskim ulicama danas nije bilo (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Prosjaka na sarajevskim ulicama danas nije bilo (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Izuzetno niska temperatura u Sarajevu, minus 15, otjerala je čak i prosjake sa ulica. Tako se ispostavilo da je hladno vrijeme puno efikasnije od Vlade KS, čiji je tim za suzbijanje prosjačenja prije dvije godine ostao na pokušaju. Ipak, ne sumnjamo da će s višim temperaturama prosjaci ponovo zauzeti svoja mjesta pa smo o ovom problemu razgovarali s glasnogovornikom sarajevske policije Irfanom Nefićem. Naš sagovornik je na početku istakao kako policija ima vrlo malo instrumenata u rukama u vezi s ovim problemom.

"Zakonski okvir je takav da mi ne možemo hapsiti te ljude i fizički ih sklanjati s ulica. Ono što možemo, i to obilato koristimo, jeste da, u saradnji s centrima za socijalni rad, sklanjamo maloljetnike s ulica i osiguravamo im dnevni smještaj u prihvatnom centru u kojem bivaju okupani, nahranjeni i odjeveni. Njihovim roditeljima uručujemo prekršajne naloge ili pokrećemo zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog nebrige o djeci", govori Nefić za naš portal.

Novčane kazne do 1.200 KM

On je istaknuo da je u toku prošle godine evidentiran 2.501 prekršaj zbog prosjačenja, što je neznatno manje u odnosu na 2010. kad ih je bilo 2.522. "Nemamo mi toliki broj prosjaka, budući da se tu radi o višestrukim počiniteljima. Policija u toku dana zna i nekoliko puta evidentirati jednu te istu osobu koja se bavi time, i svaki put uručiti prekršajni nalog. To je zato što drugih ovlasti nemamo. Mi te osobe jedino možemo privesti u stanicu ukoliko one nemaju neki identifikacioni dokument, kako bismo im utvrdili identitet. Možemo ih zadržati najviše šest sati", kaže Nefić.

Inače, novčane kazne za prosjake su 300-900 KM, dok se osobe koje navode druge na prosjačenje kažnjavaju s 400-1.200 KM. Maloljetnici ne mogu biti kažnjeni za ova djela, već samo njihovi roditelji. Prosjaci su većinom s područja KS, ali dolaze i iz drugih kantona poput Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Hercegovačko-neretvanskog. Dolaze također i iz RS-a, Srbije te s Kosova. Nefić ističe da nije bilo slučajeva da je procesuirano organizirano prosjačenje, prvenstveno zato što je to teško dokazivo. "U tom smislu teško je osigurati saradnju oštećenih, kao i onih koji se time bave", pojašnjava naš sagovornik.

Narušen imidž grada

Inače, prema njegovim riječima, prosjačenje, osim što negativno utječe na imidž grada, također utječe i na javni red i mir, budući da manji broj prosjaka pod krinkom prosjačenja opljačkaju osobe kojim priđu, tako što im neprimjetno zavuku ruku u džep.

"Građani bi morali znati da udjeljivanjem novca direktno podstiču prosjačenje u našem gradu. Ja često ističem da ima puno boljih načina da nekom pomognete. Dovoljno je pogledati u svoj komšiluk gdje često žive starije osobe, ili siromašni učenici i studenti kojima bi novčana pomoć dosta značila. Naravno, tu su i institucije poput Narodne kuhinje i Zavoda za pomoć hendikepiranim osobama", rekao je Nefić.