Brčko
0

Produžni kabl uzrokovao požar na džamiji u Maoči

SRNA
Stara džamija u Maoči
Stara džamija u Maoči
Požar koji je noćas izbio u staroj Nožin-aginoj džamiji u Maoči kod Brčkog brzo je lokalizovan i ugašen, potvrdio je danas predsjednik ove mjesne zajednice Salem Bašić.

On kaže da je džamija stara više od 230 godina i da je najstariji vjerski objekat u južnom dijelu Brčko distrikta, koja je služila samo za povremene molitve mještana tog dijela sela.

"Džamija više ima svoju historijsku vrijednost, pošto posjeduje biblioteku sa desetak izuzetno rijetkih vjerskih knjiga i spomen-sobu koja čuva tradiciju i kulturu mještana ovog kraja", objasnio je Bašić.

On je naveo da su knjige pisane na arapskom i hebrejskom jeziku i da imaju neprocjenjivu historijsku vrijednost.

"Na svu sreću, njih nije zahvatio požar, nego su samo malo počadile", naveo je Bašić.

Radnici kriminalističke policije i protivpožarni inspektori izvršili su uviđaj, a prema prvim preliminarnim rezultatima istrage, u ovom slučaju nema kriminogenih elemenata.

Prema nezvaničnim informacijama, požar je, najvjerovatnije, prouzrokovao produžni kabal, na koji je bila priključena kvarcna grijalica u jednom dijelu džamije. 
"Tepih na džamijskom podu po kome je bio prostrt produžni kabal počeo je da gori, a onda se vatra proširila i na okolne predmete", rekao je za Srnu jedan od policijskih službenika blizak ovoj istrazi.

Munara džamije izrađena je od drveta, ali vatra ipak nije zahvatila taj dio. Dim iz džamije prva je primijetila žena iz komšiluka i odmah je pozvala vatrogasce.