Organizirani kriminal
0

Pripadnici SIPA-e uhapsili šest trgovaca oružjem

Sarajevo-x.com
Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, policijski radnici iz SIPA-e lišili su slobode više osoba osumnjičenih za kaznena djela organiziranog kriminala, u vezi sa nedozvoljenim prometom oružjem i vojnom opremom i krivotvorenjem isprava, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Akcija lišenja slobode šest osoba realizirana je na području Livna, Bihaća i Cazina. Prilikom provođenja akcije zaplijenjena je veća količina naoružanja i vojne opreme kao i krivotvorenih diploma, uvjerenja, putnih isprava i drugih ličnih dokumenata.

Osobe lišene slobode osumnjičene su da su određeni period, na ilegalnom tržištu za određeni novčani iznos prodavale i nudile na prodaju naoružanje i vojnu opremu kao i krivotvorene lične i druge dokumente.

Daljom istragom tužiteljstva i SIPA-e nastojat će se utvrditi količina oružja, vojne opreme i krivotvorenih dokumenata, koju je ova organizirana kriminalna grupa pustila u promet.

Istraga Tužiteljstva BiH protiv navedenih osoba vodi se zbog kaznenih djela organiziranog kriminala iz člana 250. KZ BiH a u vezi sa članom 193. (nedozvoljen promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene), kao i kaznenog djela Krivotvorenja isprave iz članka 373. KZ FBiH.

Osobe lišene slobode bit će u zakonskom roku predate postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.