Crna hronika
1

Preprodavali drogu u KS: Na slobodi optužena grupa dilera

Piše: M. N.
Odlukom Vrhovnog suda FBiH, Eldar Zeba, Esad Babić, Saudin Vejzović, Enis Ćosić, Elvedin Halak i Jasmin Oruč, optuženi da su kao članovi organizovane grupe neovlašteno proizvodili, držali i prodavali opojne droge, pušteni su jučer na slobodu, potvrđeno je za Klix.ba u Kantonalnom sudu Sarajevo.

Povodom puštanja na slobodu pet optuženih oglasilo se i Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu. U saopćenju za javnost ističu kako je ovo tužilaštvo 18. augusta 2015. godine podiglo optužnicu protiv optuženog E. Z. i još pet osoba. E. Z. se tereti da je u vremenskom periodu od 29.10.2014. godine do 25.03.2015. godine, na području Kantona Sarajevo, kao i na području HNK Mostar, organizovao grupu ljudi od pet osoba koji su postali pripadnici organizovane grupe radi neovlaštene proizvodnje, držanja i prodaje opojne droge na različitim lokacijama u gradu Sarajevu, kao i na području HNK Mostar.

"Optuženi koji se u pritvoru nalaze od marta ove godine, pušteni su na slobodu odlukom Vrhovnog suda FBiH, pa obavještavamo javnost da je takva odluka direktna posljedica toga što su od 21.08.2015. godine ukidana sva ranije donesena rješenja o pritvoru Kantonalnog suda u Sarajevu, a pritvor je mogao trajati samo do 21.10.2015. godine. Istovremeno demantujemo informaciju advokata Omara Mehmedbašića koju je dao medijima, a to je da je uvažena žalba (odbrane, op.a.) iz razloga što optuženi nisu djelovali kao organizovana grupa, što nije tačno. Naime, prema odluci Vrhovnog suda sva rješenja Kantonalnog suda u Sarajevu su uvijek ukidana jer taj sud u svojim odlukama o pritvoru nije dao razloge u odnosu na činjenice i svaki put je počinio bitnu povredu odredaba krivičnog postupka koju nikada nije otklonio. Sve ovo, a što je zabrinjavajuće, imalo je za posljedicu da su svi optuženi u ovako kompleksnom predmetu od jučer na slobodi", navodi se u saopćenju Ureda glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić.

Podsjetimo, Eldar Zeba i još pet osoba uhapšeni su u akciji Federalne uprave policije 25. marta ove godine.