Crna hronika
658

Preminuo mladić kojeg je Sarajlija spašavao iz Jablaničkog jezera

Piše: D. B.
Jablaničko jezero
Jablaničko jezero
Devetnaestogodišnji mladić koji je jučer tokom boravka na Jablaničkom jezeru iz zasad nepoznatih razloga potonuo, nakon čega ga je spašavao mladić iz Sarajeva, jutros je nažalost preminuo.

Kako je za portal Klix.ba potvrđeno iz policije u Konjicu, na Jablaničkom jezeru u mjestu Čelebići jučer je došlo do utapanja. Policija je primila dojavu o utapanju mladića inicijala A. A. (1996) u 18 sati. Nakon što je mladić izvučen na obalu, uslijedila je reanimacija i prevoz u Centar urgentne medicine u Konjicu, odakle je A. A. prevezen u Univerzitetski klinički centar Sarajevo. Nažalost, mladić je preminuo jutros u 4:40 sati.

Detalje o tragičnom događaju s Jablaničkog jezera za portal Klix.ba je otkrio mladi Sarajlija, koji je izvukao tijelo nesretnog mladića s dna jezera.

"Bio sam na pedalini sa svojim društvom, nakon čega smo se vratili na obalu. Čuli smo grupu momaka da jedan mladić nedostaje, u početku smo pomislili da se samo šale, jer su navodno bili u alkoholiziranom stanju. Ipak, ubrzo sam primijetio da je situacija ozbiljna, pa sam uzeo ronilačke naočale i zaronio", rekao je mladi Sarajlija čije je ime poznato redakciji.

Tijelo nesretnog mladića je pronašao na dubini oko pet metara.

"Zaronio sam duboko, nakon čega sam na dnu jezera vidio tijelo. Vratio sam se na površinu da uzmem zraka i ponovo zaronio na pet metara dubine, odakle sam izvukao mladića koji je bio u besvjesnom stanju. Prema mojoj procjeni, pod vodom je bio barem pet minuta. Kada su vidjeli šta se događa, prišli su još neki kupači koji su pomogli da se mladić iznese na obalu, a jedna djevojka je pozvala hitnu pomoć i počela pružati prvu pomoć", kazao je naš sagovornik,

Reanimaciju je oko pola sata vršila neadekvatno opremljena medicinska ekipa od samo dva člana.

"Činilo se kao da im je trebala čitava vječnost da dođu iz Konjica, bio sam pod stresom, ali su mi rekli da nisu mogli doći brže. Ekipu su činili vozač i samo jedan tehničar. Bio sam zaprepašten što nisu imali potrebnu opremu, ali treba pohvaliti njihovu borbu za život mladića. Reanimirali su ga pola sata, nakon čega je nekoliko puta udahnuo, a oni su ga potom odvezli u bolnicu", izjavio je mladi Sarajlija, koji je šokiran tragedijom.

"Nadam se da će ova tragedija upozoriti druge da budu oprezni. Nije sramota ne znati plivati, ali se to mora reći ljudima s kojim ste došli. Također, ne ulazite u vodu pod dejstvom alkohola i pazite jedni na druge. Reagujte na vrijeme jer i sekunde mogu biti razlika između života i smrti", poručio je naš sagovornik.