Zenica
0

Poznat uzrok nesreće u Rudniku mrkog uglja

FENA
U tragediji koja je zadesila rudare u Rudniku mrkog uglja Zenica u jami "Stranjani", prema posljednjim informacijama, jedan rudar izgubio je život, jedan je u teškom stanju, a pet rudara, koji su u stabilnom stanju, zbog zadobijenih opekotina u toku dana će biti prebačeno u Klinički centar Sarajevo.

Do nesreće je došlo zbog koncentracije zapaljivih količina metana u zoni starih radova te je usljed oksidacionog procesa došlo do upale metana. Sve mjere zaštite od metana u jami „Stranjani" bile su poduzete, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Ovo je još jedna potvrda da kada su u pitanju odluke koje je ovo ministarstvo predlagalo a vlada Federacije BiH donijela bile u potpunosti opravdane, s jedinom namjerom da se što prije pristupi adekvatnom opremanju, humanizaciji i modernizaciji rudnika, a samim tim i obezbjeđenju sigurnih uvjeta rada rudarima, stoji u saopćenju.

Dodaje se da Fedralno ministarstvo energije, rudarstva i industrije čini sve napore da u što kraćem roku dođe do realizacije odluke o pripajanju rudnika i JP Elektroprivreda BiH.

Vlada Federacije BiH - Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, u cilju pomoći Rudniku mrkog uglja „Zenica" donijela je i u većem dijelu realizirala sljedeće odluke: Iz budžeta FBiH za 2008. godinu Vlada FBiH je iz sredstava tekućih grantova - „Poticaj proizvodnji i prestrukturiranju industrije i rudarstva" raspodijelila iznos od dva miliona i dvjesto hiljada KM za finansiranje Programa povećanja proizvodnje i smanjenja troškova poslovanja Rudniku mrkog uglja „Zenica" Zenica. U posljednje čertiri godine iz budžeta FBiH izdvojeno je oko devet miliona i osamsto hiljada KM i uloženo u Rudnik mrkog uglja „Zenica" u cilju održavanja stanja sigurnosti u jamama, nabavke zaštitne opreme kao i stvaranja sigurnih uvjeta za tehničko-tehnološki proces pripreme proizvodnje uglja.

Jedan od osnovnih razloga zbog kojih je došlo do odluke o povećanja cijena uglja leži upravo u činjenici da se i na taj naćin želi pomoći u opremanju rudnika i podizanju životnog standarda rudara, a nikako u cilju povećanja cijena električne energije, navodi se u saopćenju iz kabineta ministra.