Sud BiH
0

Potvrđena optužnica protiv Vildana Ključe: Optužen da je više od 10 godina bio član ISIL-a

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Po ranijoj optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužbe protiv Vildana Ključe kojem se na teret stavlja krivično djelo "Terorizam".

Dakle, Sud BiH je ranije ovog mjeseca potvrdio optužnicu koja optuženog Vildana Ključu tereti da je radnjama opisanim u optužnici počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe, a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam.

Naime, optuženi Vildan Ključo se tereti da je, s ciljem odlaska na ratište u Siriju i pridruživanja terorističkim organizacijama na području Sirije, dana 28.8.2012. godine otputovao u Republiku Tursku redovnim letom Sarajevo-Istanbul te uz pomoć NN lica prešao tursko-sirijsku granicu.

Nakon toga se pridružio vojnoj jedinici "Ahmed Asafa" koja je postala sastavnim dijelom terorističke organizacije ISIL tzv. "Islamske države" na području Sirije i Iraka, a koja organizacija je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a proglašena terorističkom organizacijom i koja teroristička organizacija ima za cilj destabilizaciju i nasilnu izmjenu političkog i ustavnog poretka u Siriji.

Dalje se navodi da je optuženi Vildan Ključo postao pripadnikom navedene terorističke organizacije te zajedno sa drugim pripadnicima učestvovao u ratnim dejstvima na području Sirije sve do 2023. godine, odnosno do prelaska na teritoriju Republike Turske i povratka u BiH 2023. godine.