Vandalizam
75

Ponovo izvršena provala u pravoslavnu crkvu kod Sarajeva, ukradene vrijedne stvari

B. R.
Foto: Općina Ilidža
Foto: Općina Ilidža
Pravoslavna crkva Svetog Save u ilidžanskom naselju Blažuj sinoć je ponovo bila na meti vandala. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) nam je potvrđeno da je izvršena provala u ovaj sakralni objekt.
Prema riječima Mirze Hadžiabdića iz Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a KS, policiji je slučaj prijavljen jutros u 9:15 sati.

Blažujski paroh Darko Danilović je u izjavi za Srnu kazao da su ukradene najvrednije stvari.

"Jutros kada smo došli da otvorimo hram i obavimo zakazani parastos, vidjeli smo da su ulazna vrata odvaljena", rekao je.

Prema njegovim riječima, na odvaljenim vratima su uočeni tragovi krvi i alat kojim je crkva obijena. Naveo je da su provalnici pokušali obiti i bočna vrata crkve.

Podsjećamo, u noći sa 22. na 23. juli nepoznate osobe su provalile u grobljansku salu starog pravoslavnog groblja na Vrelu Bosne, a koja pripada ovoj pravoslavnoj crkvi. Prema navodima Srpske pravoslavne crkve opštine Blažuj, to je bio treći slučaj provaljivanja u posljednjih sedam dana.

Danilović je tada podsjetio da su groblje i hram i prije toga bili često skrnavljeni. Ova dešavanja osudili su iz Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine.