Crna hronika
15

Policijske nadzorne kamere u Mostaru na meti vandala, uništavaju ih pucnjima i eksplozijama

Piše: A. B.
Foto: Večernji.ba
(Foto: Večernji.ba)
U najvećem gradu na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), Mostaru, u posljednjih pet mjeseci uništene su tri policijske nadzorne kamere koje pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) služe za otkrivanje počinilaca krivičnih djela, a najčešće ih uništavaju pucnjima ili eksplozijama.

Prema riječima glasnogovornika MUP-a HNK Ljudevita Marića, policijski službenici imaju velikih problema s osobama koje uništavaju policijske nadzorne kamere u Mostaru.

"U posljednjih pet mjeseci uništene su tri kamere u Mostaru, najčešće hicima iz pištolja, ali smo ih uspjeli popraviti. Prije destak dana na magistralnom putu M17 na sjevernom ulazu u Mostar kod benzinske pumpe, projektilom ili nekom eksplozivnom napravom uništili su nadzornu kameru koja je bila postavljena radi sigurnosti u saobraćaju, odnosno velikog broja saobraćajnih nesreća na toj dionici. Vještačenjem će biti utvrđeno čime je konkretno uništena kamera, ali je sigurno riječ o oružju većeg kalibra", rekao je Marić za Klix.ba.

Postoje pretpostavke da su policijske kamere na meti vandala zbog ometanja u počinjenju krivičnih djela i jer policijski službenici putem kamera prate automobile koji su potencijalna meta.

"Kada govorimo o posljednjem uništavanju kamera, imamo indicija o kojim osobama je riječ i intenzivno radimo na njihovom pronalasku i hapšenju. U Mostaru ima od 10 do 12 policijskih kamera i radimo na tome da ih postavimo još jer su se do sada pokazale efikasnim", dodao je glasnogovornik MUP-a HNK.

Kamere su, osim u Mostaru, na području HNK postavljene u Konjicu i u Čapljini, ali one nisu uništene. Nerijetko se osim oružja za uništavanje kamera koriste i sprejevi.

Prema ranijim saopćenjima MUP-a HNK, u planu je postavljanje više od 76 kamera na 52 pozicije, a u testnoj fazi projekta "Sistem videonadzora za grad Mostar".

Uz kamere su postavljeni i čitači registarskih oznaka, a ukupna vrijednost planiranog projekta je veća od pola miliona maraka.