Krio se 7 godina
48

Policija u kući gdje se krio Amar Šljivo u Vogošći pronašla veliku količinu oružja, droge i novca

S. Š.
Ilustracija (Arhiv/MUP KS)
Ilustracija (Arhiv/MUP KS)
Po međunarodnoj potjernici u Vogošći je uhapšen Amar Šljivo (1975. godište) kod koga je policija, prilikom pretresa kuće, pronašla određenu količinu droge, novca i oružja.
Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a u saradnji sa službenicima Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, na području općine Vogošća su pronašli i uhapsili Šljivu.

Za njim je od 2016. godine bila raspisana potjernica zbog neovlaštenog prometa oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene i on je zbog toga i osuđen na dvije godina zatvora.

Foto: MUP KS
Foto: MUP KS

U toku jučerašnje akcije policije, izvršen je pretres kuće i pomoćnih objekata koje je koristio osumnjičeni tom prilikom je pronađeno i oduzeto sljedeće:

  • četiri puške,
  • jedan pištolj sa pripadajućim spremnikom i devet komada municije,

jedna ručna bomba,

  • 75 komada municije različitog kalibra,
  • 11 PVC paketa sa sadržajem suhe zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu, ukupne težine cca dva kilograma,
  • određena količina novca u EUR valuti,
  • drugi predmeti od interesa za istragu.
Foto: MUP KS
Foto: MUP KS

"Po centralnoj potjernici Suda BiH koja je raspisana 27. aprila 2016. godine, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Neovlašteni promet oružjem, vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe kao i zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Neovlašteni promet opojnim drogama, Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanja u promet opojnih droga, 48-godišnji Amar Šljivo je lišen slobode i smješten u Prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a KS", navodi se u zvaničnom saopćenju MUP-a KS.

Foto: MUP KS
Foto: MUP KS

Podsjetit ćemo, Šljivo je prvobitno uhapšen 2015. godine u okviru akcije "Beneluks" kada su također uhapšeni i Enver Džanko, Adis Ramić i Osman Abdel Selam.

Tada su Abdel Selam, Džanko i Ramić lišeni slobode u pograničnom prostoru kada su spriječeni u prebacivanju improvizirane eksplozivne naprave preko graničnog prijelaza u putničkom motornom vozilu, gdje je naprava i pronađena, dok je Amar Šljivo uhapšen na području Sarajeva.

Oni su se dovodili i u vezu sa krivičnim djelom "Terorizam".