Crna hronika
5

Policija nije identifikovala bombaše, advokati zabrinuti zbog ataka na pravosuđe

Piše: E. F.
Napadi udar na pravosuđa (Foto: Klix.ba)
Napadi udar na pravosuđa (Foto: Klix.ba)
Bombaši koji su prošlog petka izvršili dva napada na dvije advokatske kancelarije i to Faruka Balijagića i Jasminke Korčić, koja je i poginula u eksploziji, još uvijek nisu identifikovani.

Kako je za Klix.ba kazao Ale Šiljdedić, glasnogovornik policije USK, policija intenzivno radi na rasvjetljavanju ubistva advokatice koje se dogodilo u Bihaću.

"U toku je intenzivna istraga koja se vodi po nalogu Tužilaštva USK. Izuzeta je dokumentacija koja se odnosi na klijente sa kojima je radila advokatica i bit će detaljno pregledana u potrazi za motivom. Također, saslušan je i određen broj svjedoka koji su govorili o događaju", kazao je Šiljdedić.

Svjedoci dali malo informacija

Prema njegovim riječima, o cijelom slučaju svjedoci su mogli dati veoma malo informacija. Naime, njihovi iskazi odnosili su se uglavnom na ono što se događalo nakon eksplozije. No, policiji su potrebne informacije o događajima prije detonacije i tragične pogibije advokatice.

Pretpostavlja se da je bomba na vrata kancelarije postavljena tokom noći sa četvrtka na petak te su informacije o tim trenucima, kao i o utvrđivanju motiva važne za identifikovanje napadača.

Napadač na Faruka Balijagića i njegovu kancelariju u Tuzli također još uvijek nije identificiran. Na sreću, u ovom slučaju povrijeđenih nije bilo, ali je u advokatskoj kancelariji napravljena ogromna šteta.

"Tužilaštvo TK vodi intenzivnu istragu u više pravaca, ali osumnjičenih još uvijek nema. Vještačenja tragova izuzetih sa mjesta događaja su u toku. Za sada nam je jedino poznato da je eksplozivna naprava aktivirana nekim hemijskim sredstvom, ali još uvijek utvrđujemo kojim", rečeno je za Klix.ba u ovoj instituciji.

Prema pričama koje su se mogle čuti, muška osoba sa fantomkom na glavi izvela je ovaj napad, a nakon eksplozije i izazivanja požara udaljila se sjevernom magistralom ka centru grada.

Vasvija Vidović
Vasvija Vidović
Vasvija Vidović, poznata advokatica iz Sarajeva, kazala je za Klix.ba kako je užasnuta stvarima koje su se dogodile njenim kolegama.

"Ja se ne plašim, cijeli svoj radni vijek sam radila veoma opasne poslove no jednostavno ne mogu da vjerujem da u četiri godine nije moguće rasvijetliti napad na jednog advokata kao što je to slučaj sa Farukom Balijagićem i napad na njega iz 2011. godine", kazala nam je Vidović.

Svi smo na meti

Smatra da je napad na advokate zapravo direktan udar na bh. pravosuđe jer bez advokata nema ni pravosudnog sistema.

"Mi smo samo prvi koji smo na meti, a država ne radi ništa po tom pitanju. Sudija, tužilaštvo, policija... svi moraju djelovati. Svi mi smo suočeni sa prijetnjama i sudije i tužioci, ali smo mi ti koji su najmanje zaštićeni", kazala je Vidović.

Salih Hodžić, advokat iz Bihaća i blizak saradnik Jasminke Korčić, kazao je za Klix.ba kako ga je izuzetno potresla smrt kolegice. Ne vjeruje da će ovaj slučaj ubistva biti rasvijetljen. Naime, prije tri godine u neposrednoj blizini mjesta na kojem je ona poginula također je izvršen sličan bombaški napad. U tom slučaju je poginula žena i to kada je aktivirala bombu koja se nalazila ispod suncobrana.

"Teško će biti ovo. Ne znam zbog čega se dešavaju ovi pojedinačni slučajevi, odnosno koji je motiv istih, ali vjerujem da je to opća slika društva koje se urušava. Ništa nije kako treba i to se odražava na sve pa i na ovakav način", kazao je Hodžić.

Ne plaši se Hodžić ovih napada ali jednostavno je za ovo društvo ovakav događaj izuzetno zabrinjavajući jer ukazuje na to da je i pravosuđe nemoćno.