Velika policijska operacija
127

VIDEO / Pogledajte snimak privođenja uhapšenih u akciji Lutka

Klix.ba
Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) objavila je snimak današnjeg privođenja uhapšenih u velikoj policijskoj akciji kodnog naziva Lutka, koja je provedena u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini.

Kako je rekao direktor SIPA-e Goran Zubac, akcijom je obuhvaćeno 25 osumnjičenih osoba, a pripremljeni su izvještaji protiv 43 osumnjičene osobe. Zubac je napomenuo da je ovo tek prva faza konačnog obračuna s organizovanim kriminalom u našoj zemlji.

Osumnjičeni su uhapšeni zbog najtežih krivičnih djela poput trgovine drogom, pranja novca, teških razbojništava, kamatarenja, zloupotrebe službenog položaja, ubistava, pripreme ubistava na skriven i podmukao način i pripreme ubistava policajaca koji su istraživali njihova krivična djela.

Tokom istrage prikupljeni su materijalni dokazi u vezi s odavanjem službene tajne, kao i sa ubistvima Ramiza Delalića Ćele, Borisa Govedarice, Vladimira Mačara, Milana Vlaškića, Radeta Magazina i tri pokušaja ubistva Đorđa Ždrale. Prikupljeni su i dokazi u vezi sa pljačkom 2,2 miliona eura od Privredne banke Sarajevo 29. juna 2006. godine, kao i sa pljačkom skoro 670.000 KM BH Pošte 29. juna 2008.

Prema informacijama iz izvora bliskih istrazi, meta akcije Lutke bio je Naser Keljmendi, koji je pobjegao, najvjerovatnije u Crnu Goru.