Crna hronika
5

Otkriveni vandali koji su porušili ogradu džamije Ferhadija

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Banjalučka policija privela je sve tri osobe koje su u noći s 24. na 25. novembar devastirale 29 zaštitnih tabli limene ograde na Ferhadija džamiji u Banjoj Luci.

Jedan od vandala, S.R., otkriven je neposredno nakon izvršenja ovog krivičnog djela, a preostala dvojica, S.V. i B.S., oba iz Banje Luke, privedena su jučer, potvrđeno je iz CJB Banja Luka.

Tokom kriminalističke obrade nad S.V. i B.S. utvrđeno je da su spomenute osobe zajedno s S.R. izvršile ovo krivično djelo.

"Nakog završene kriminalističke obrade oni su sinoć u 19 sati pušteni na slobodu i protiv njih će biti podnesen izvještaj Okružnom tužilaštvu Banja Luka za krivično djelo oštećenje tuđe stvari", saopćeno je danas iz CJB Banja Luka.

Iz Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka, nakon ovog napada na imovinu Ferhadije, upućen je poziv vlastima RS-a, da osim osude napada, više truda ulože da bi se priveli pravdi počinioci ovog i drugih sličnih slučajeva.

Ukazali su da, iako je pričinjenja materijalna šteta, ona moralna je mnogo veća za Bošnjake u Banjoj Luci.

Ispred Ferhadije, koja je u završnoj fazi obnove, postavljeno je stalno policijsko dežurstvo, ali je policajac, kako je navedeno, bio nemoćan da spriječi vandale u njihovim namjerama.

Muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić jučer je obišao mjesto napada.

"Ovo je grozno što sam vidio. Ali s vjerom u Boga i s nadom u uspjeh, posebno u ovim danima kada smo postavili aleme na džamiju i na munaru, ništa nas neće i ne može obeshrabriti i radovi na Ferhadiji se nastavljaju, kao i sve druge aktivnosti u medžlisima i Muftiluku banjalučkom", rekao je muftija banjalučki.