Crna hronika
112

Osumnjičeni za ubistvo navijača Željezničara Izudin Izo Tahirović predat Tužilaštvu KS

Piše: E. F.
Izudin Tahirović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Privođenje Izudina Tahirovića (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Izudin Izo Tahirović, osumnjičeni za ubistvo Mirze Raščića koje se sinoć dogodilo u sarajevskom naselju Grbavica i to unutar prostorija Uduženja navijača FK Željezničar, predat je u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

U prostorijama tužilaštva trebalo bi uslijediti saslušanje osumnjičenog, a potom i izjašnjenje tužioca o eventualnim mjerama koje bi trebalo poduzeti protiv osumnjičenog kojem se na teret stavlja počinjenje krivičnog djela ubistva.

Nezvanično saznajemo da se Tahirović tokom saslušanja u policijskim prostorijama branio šutnjom.

Svađa zbog utakmice u Vitezu

Podsjećamo, ubistvo se dogodilo oko 19:30 sati, a navodno je svemu prethodila tuča. Kako saznajemo, unutar prostorija Udruženja navijača FK Željezničar neposredno prije ubistva došlo je svađe i to zbog prikupljanja novca za odlazak na utakmicu koju sutra FK Željezničar igra u Vitezu sa klubom iz ovoga grada.

Navodno, došlo je do žestokog međusobnog sukoba navijača, a Tahirović se potukao sa Amarom Zulićem, kojeg je sarajevska policija također uhapsila u večernjim satima zbog sumnje da je počinio krivično djelo nasilničkog ponašanja.

Tahirović je, navodno, u jednom trenutku otišao iz prostorija Udruženja, najvjerovatnije kako bi pronašao pištolj, a potom se vratio i i ubio Mirzu sa uvjerenjm da se zapravo radi o Zuliću.

Zbog teške ustrelne rane on nije izdržao borbu za život te je preminuo na putu do Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Pretres u Sarajevu

Tahirović je, nakon što je pucao u Raščića, pobjegao s mjesta događaja, ali ga je policija uhapsila u 03:20 sati. Prema nezvaničnim informacijama, Tahirović i Raščić su se poznavali s obzirom na to da su obojica bili navijači Plavih.

Tokom današnjeg dana, policija je pretresla i kuću Tahirovića, no da li je nešto zaplijenjeno do sada nije saopćeno.

Dženaza preminulom Mirzi bit će klanjana u subotu.

Inače, Tahirović je poznat sarajevskoj policiji i to zbog poslova sa drogom. On je u decembru 2009. godine hapšen zajedno sa Sanjinom Handžićem, u čijem je stanu pronađen kilogram marihuane, 60 grama spida, 50 tableta ekstazija, blizu 10.000 maraka, četiri mobitela i tri ručne radiostanice. Kod Tahirovića je tada pronađeno pet paketića marihuane pripremljenih za uličnu prodaju i poluautomatska puška.

Podebeo dosje ima i Amar Zulić koji je uhapšen zbog tučnjave koja je prethodila oružanom obračunu. Zulić je za učešće u vatrenim okršajima, ali i zbog drugih krivičnih djela osuđivan u nekoliko navrata. Tako je za pokušaj ubistva u Sa Klubu 2010. godine dobio pet godina zatvora, pošto je teško ranio Amara Alikadića. Prije samo nekoliko mjeseci Zulić je ponovo dospio u rubrike crne hronike i to kada mu je Adnan Ćurevac u zatvor pokušao donijeti drogu skrivenu u papučama.