Crna hronika
11

Nermin Pećanac: 80 posto krivičnih djela izvršili povratnici u kriminal

Klix.ba
Predstavnici MUP-a KS rezimirali 2013. godinu
Predstavnici MUP-a KS rezimirali 2013. godinu
U prostorijama Treće policijske uprave Novi Grad Sarajevo predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova KS organizovali su druženje s novinarima na kojem su predstavili sažetak aktivnosti u godini na izmaku.

Ministar Nermin Pećanac je rekao da je zadovoljan radom Uprave policije i Uprave administracije u 2013. godini. On je dodao da će detaljan izvještaj aktivnosti biti prezentovan krajem januara naredne godine.

"Nadam se da će naredna godina biti još bolja i da ćemo zadržati trend rasta sigurnosti u Sarajevu", rekao je Pećanac i dodao da je 65 posto krivičnih djela rasvijetljeno, što je, smatra, postotak za pohvalu.

Pećanac je ponovio da još uvijek veliki problem po sigurnost građana predstavljaju povratnici u vršenju krivičnih djela, koji su izvršili čak 80 posto krivičnih djela.

Ministar smatra da je potrebno, zajedno s nadležnim sudovima i tužilaštvima, izvršiti analizu i utvrditi zašto je to tako. Pećanac je podsjetio da je dolaskom na mjesto ministra najavio borbu protiv privrednog kriminala, koji ruši zemlju.

"Tužilaštvu Kantona Sarajevo smo dostavili informacije o revizorskim izvještajima u 10 komunalnih preduzeća u KS. MUP KS je zauzeo aktivnu ulogu u borbi protiv privrednog kriminala", rekao je Pećanac. Kao izuzetno uspješan projekt Pećanac je naveo upošljavanje 150 policajaca i 20 mlađih inspektora, a za narednu godinu je najavio upošljavanje još 130 policajaca čime će policija raspolagati optimalnim brojem kadrova.

Direktorica Uprave administracije i podrške Sanja Petrović je rekla kako je zadovoljna radom ovog dijela MUP-a KS. Ona je istakla kako je počeo proces izdavanja biometrijskih ličnih karti. Kako je završen proces izdavanja "starih" ličnih karata koji je trajao 10 godina, u ovoj kalendarskoj godini je povećan broj zahtjeva za LK za 50 posto.

Glavni inspektor Halid Ganija je rekao kako procenat rasvijetljenih krivičnih djela ne bi bio tako dobar da policija nije imala podršku ministarstva i Vlade KS. I Ganija je rekao kako zabrinjava broj povratnika u činjenu krivičnih djela.

On je pohvalio uspjehe u borbi protiv narkotika i obezbjeđivanju javnih skupova kojih je u Sarajevu protekle godine bilo mnogo.