Predložen pritvor
125

Nermin Drnda priznao kako je protivpravno stjecao novac namještanjem tendera

Piše: I. Č.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Direktor Direkcije za puteve KS Nermin Drnda, koji je uhapšen u okviru akcije "Balkan" zbog više krivičnih djela, ispitan je u Tužilaštvu Kantona Sarajevo gdje je priznao ono što mu se stavlja na teret, saznaje Klix.ba.

Drnda je, kako nezvanično saznajemo, otkrio tužiocu kod koga se nalazi novac koji su protivpravno stekli od privrednih subjekata, zahvaljujući namještanju tendera javnih nabavki koje je provodila Direkcija za puteve KS.

Glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić kazala nam je da je postupajući tužilac predložio određivanje pritvora osumnjičenima Nerminu Drndi i Hajrudinu Djedoviću.

"Pritvor je predložen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i ponoviti krivično djelo", kazala nam je Bavčić, dodavši da ih se sumnjiči za primanje dara i drugih oblika koristi.

Više desetina hiljada konvertibilnih maraka, kako saznajemo, uhapšeni su držali na računu privrednog subjekta s Ilidže pa je istraga s uhapšenih Nermina Drnde i njegovog pomoćnika Hajrudina Djedovića umnogome proširena.

Ispitani su, kako je to ranije saopćeno, jer ih se tereti za krivična djela primanja dara i drugih oblika koristi, davanja dara i drugih oblika koristi, zloupotrebe položaja i ovlasti te krivotvorenja isprava.

Podsjećamo, Nermin Drnda i njegov pomoćnik Hajrudin Djedović osumnjičeni su da su od sredine 2016. do kraja 2017. godine od firmi koje su angažirali na održavanju puteva uzimali tri posto od naplaćenih faktura.