Crna hronika
0

Na području FBiH 85 krivičnih djela i 159 saobraćajnih nesreća

FENA
Na osnovu izvještaja operativnih centara kantonalnih MUP-ova od 19. do 21. decembra na području Federacije BiH evidentirano je 85 krivičnih djela, 68 slučajeva narušavanja javnog reda i mira i 159 saobraćajnih nezgoda.

Od ukupnog broja krivičnih djela (85) evidentirani su ubistvo u Zapadnohercegovačkom kantonu, razbojništvo u Kantonu Sarajevo, pet nasilja u porodici - u Tuzlanskom, Unsko-sanskom, Posavskom, Bosanskopodrinjskom i Kantonu Sarajevo, posjedovanje i omogućavanje uživanja droga u Zeničko-dobojskom kantonu, te napad na ovlaštenu službenu osobu pri vršenju poslova sigurnosti u Tuzlanskom kantonu.

U istom periodu evidentirani su izazivanje opće opasnosti u Unsko-sanskom kantonu i 44 teške krađe - u Kantonu Sarajevo 12, u Hercegovačko-neretvanskom i Zeničko-dobojskom po devet, Tuzlanskom šest, Unsko-sanskom tri, Zapadnohercegovačkom dvije, te u Srednjobosanskom, Posavskom i Bosanskopodrinjskom kantonu po jedna, devet krađa - u Hercegovačko-neretvanskom i Tuzlanskom po četiri i u Zeničko-dobojskom kantonu jedna i 21 ostalo krivično djelo.

Istovremeno, registrirano je 68 slučajeva narušavanja javnog reda i mira - u Tuzlanskom 13, Zeničko-dobojskom 12, Srednjobosanskom 11, Kantonu Sarajevo i Unsko-sanskom po osam, Hercegovačko-neretvanskom četiri, Posavskom, Bosanskopodrinjskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10 (Livanjski) po tri u kojima je osam osoba zadobilo lakše povrede, dok za jednu osoba nije utvrđen stepen povrede.

U spomenutom periodu na području Federacije BiH dogodilo se 159 saobraćajnih nesreća - u Kantonu Sarajevo 57, Zeničko-dobojskom 26, Srednjobosanskom 23, Tuzlanskom 15, Unsko-sanskom 13, Hercegovačko-neretvanskom 11, Livanjskom devet, Zapadnohercegovačkom četiri i Bosanskopodrinjskom kantonu jedna. Dvije osobe su smrtno stradale (Zeničko-dobojski kanton), jedna je zadobila teže, a 24 osobe lakše tjelesne povrede, dok za dvije osobe nije utvrđen stepen povrede.