Crna hronika
0

MUPRS: Nijedno ubistvo povratnika nije imalo nacionalnu pozadinu

FENA
Tokom prvih šest mjeseci ove godine na području Republike Srpske izvršeno je 14 ubistva, od kojih su pet izvršena na štetu povratničke populacije. Sva ubistva su rasvijetljenja, a istragom je utvrđeno da navedena krivična djela, kao i ona koja su se desila tokom 2005. i 2006. godine nemaju nacionalno-vjersku ili političku konotaciju.

U periodu 2005, 2006. i prvih šest mjeseci 2007. godine, prema izvještajima o radu MUP-a RS izvršeno je ukupno 69 krivičnih djela ubistva, od čega se četiri još uvijek vode kao nerasvjetljena.

U saopćenju MUP-a RS-a se navodi da se, i pored činjenice da ova ubistva nemaju nacionalnu ili vjersku pozadinu, konstantno dešavalo da, u periodu od izvršenja do rasvjetljavanja navedenih krivičnih djela, pojedini političari i mediji izazivaju uznemirivanje javnosti tvrdeći da su u pitanju krivična djela sa motivom nacionalizma.

Rješenost ovog oblika najtežeg krivičnog djela, u poslednjih deset godina, u RS kreće oko 95 posto, kaže se u saopćenju MUP-a RS-a i dodaje da većinu nerješenih ubistava predstavljaju djela u kojima su žrtve pripadnici srpske nacionalnosti, iz čega se može zaključiti da su zlonamjerne insinuacije da ''u policiji RS postoje dvostruki aršini i da se svim istragama ne prilazi na jednak način''.

Upravo zbog toga MUP RS je 22. jula 2007. godine sačinio i dostavio predstavnicima institucija RS-a, međunarodnim asocijacima i ambasadama pojedinih država cjelovitu Informaciju o krivičnim djelima ubistva sa preciznim podacima.

Tokom 2005. godine na području RS-a izvršena su 24 ubistva, od čega 12 po nepoznatom izvršiocu, 12 po poznatom izvršiocu. Rasvjetljeno je devet ovih krivičnih djela po "NN" izvršiocu, a tri još nisu rasvjetljena. Od navedenih djela nije bilo izvršenih na štetu povratničke populacije.

U toku 2006. godine na području RS-a izvršeno je 31 krivično djelo ubistva, od čega je rasvjetljeno 30 krivičnih djela. Jedno ubistvo je izvršeno na štetu povratničke populacije (rasvjetljeno), i to u slučaju ubistva u mjestu Budak, općina Srebrenica, od Taiba Delimustafića, koji je poznavao oštećenu, jer je često bio kod nje u kući.