Crna hronika
4

MUP: Božidar Cicmil je ubijen iz oružja kalibra 7,65 mm, pet osoba privedeno

Piše: A. B.
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Božidar Cicmil, vlasnik firme Moj taxi, ubijen je iz oružja kalibra 7,65 mm, a velika vjerovatnoća je da je municija upotrijebljena u oružju zvanom Škorpion, kazao je načelnik sektora kriminalističke policije MUP-a HNK Ramiz Hasić.

Policija je ovim povodom privela pet osoba koje se mogu dovesti u vezu s ubistvom Cicmila, dok se na popisu nalaze još 33 osobe koje u što kraćem vremenskom periodu moraju biti saslušane.

"Posebno smo žurili u tom smislu jer smo upoznati s tim da je napadač povrijeđen kada ga je udario auto kojim je upravljao Cicmilov vozač Saša Brkić. Prema procjenama snimaka videonadzora, počinitelj vidno hramlje i nosi nešto u ruci, ali je nejasno šta", kazao je Hasić.

Na konferenciji je rečeno i to da se jedan od motiva ubistva može povezati s Cicmilovom prošlosti. Prema saznanjima crnogorskih medija koji su prisustvovali današnjoj konferenciji, Cicmil je bio pripadnik crnogorskog kriminalnog miljea, te je bio umiješan u nekoliko likvidacija, počevši od likvidacije jednog od vođa Barskog klana i mnogih drugih.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

"Prije dva dana upućen je upit crnogorskom Interpolu da osigura informacije o prošlosti stradalog Cicmila. Kad od kolega iz Crne gore dobijemo te informacije, mi ćemo ih ustupiti svima. Cicmil je iz nepoznatih razloga često mijenjao brojeve telefona, pa čak i aparate. U vozilu smo pronašli i mobitel u kojem se nalazio Crnogorski broj. Mogu potvrditi samo da je Cicmilovo ubistvo pomno planirano", dodao je Hasić.

Na konferenciji je istaknuto i to da postoji mjesto za koje se pretpostavlja da bi se mogao naći trag počinitelja ubistva. Podsjetimo, Božidar Cicmil ubijen je u petak ujutro u garaži ispred svoje zgrade u ulici Bleiburških žrtava u Mostaru.

Dok je Cicmil većini građana u Mostaru bio poznat kao mladi i uspješni poduzetnik koji je prvi osnovao taksi firmu, iz Crne Gore su nakon njegovog ubistva počele pristizati informacije kako je on ranije živio u Kotoru, te da je tamo imao problema s kriminalcima. Prema pisanju crnogorskih medija, Cicmil i njegovi prijatelji su se u Kotoru našli na udaru Dragana Dudića Frica, koji je tada bio na glasu kao desna ruka najvećeg balkanskog narko šefa Darka Šarića. Dudić im je otvoreno prijetio da će biti ubijeni.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

Jedan od Cicmilovih prijatelja u Crnoj Gori bio je Dejan Đuković, vlasnik tamošnjeg Red taksija, koji je ubijen naočigled dvojice svojih tjelohranitelja 2009. u Kotoru.

Nakon Đukovićeve likvidacije, Dragan Dudić Fric je, kako je kasnije sam Cicmil svjedočio, zaprijetio Cicmilu i drugim Đukovićevim prijateljima da će završiti kao on. Cicmil je navodno odlučio napustiti Crnu Goru i početi iznova u Mostaru. Vračar je ostao u Kotoru te je tamo 2010. godine ubio Dragana Dudića Frica. Cicmil se kasnije pojavio na suđenju svom prijatelju Vračaru. Vračar je pričao kako je odlučio ubiti Dudića jer se bojao da će u suprotnom Dudić ubiti njega te mu je prišao u kafiću u Kotoru i zapucao na njega. Cicmil je također svjedočio na tom suđenju.

Naveo je tada da se nakon ovog događaja više nije družio s Vračarom. On je nakon svega, navodno, odlučio otići iz Crne Gore, neki kažu da je došao u Mostar kako bi pobjegao od mafije te da je u gradu na Neretvi navodno namjeravao početi novi život.