Nakon akcije u Banjoj Luci
0

Mjere zabrane protiv dvije osobe kod kojih je pronađen eksploziv

SRNA
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH odredilo je mjere zabrane za dvije osobe koje su uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/, a koje se dovode u vezu sa 100 kilograma plastičnim eksplozivom "Vitezit" i 270 električnih detonatorskih kapisli pronađenim u Banjoj Luci.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić izjavio je Srni da mjere zabrane uključuju zabranu napuštanja mjesta boravka, obavezu redovnog javljanja u nadležnu policijsku stanicu.

"Izrečene mjere Tužilaštva BiH, između ostalog, uključuju i zabranu putovanja u inostranstvo i zabranu sastajanja sa licima koja se dovode u vezu sa ovim slučajem", rekao je Grubešić.

Policijski službenici SIPA-e uhapsili su 26. aprila, po nalogu Tužilaštva BiH, na širem području Banje Luke tri osobe kod kojih je pronađeno oko 100 kilograma poluplastičnog eksploziva "Vitezit", te 270 električnih detonatorskih kapisli.

"Nezavisne novine" objavile su da su inspektori banjalučke kancelarije SIPA-e, nakon klasične sačekuše, uhapsili u kanjonu rijeke Ugar Daneta Regojevića iz Banje Luke, takozvanog kralja eksploziva u BiH, kod kojeg je pronađeno 100 kilograma poluplastičnog eksploziva "vitezit", vrijednog blizu 200.000 KM.

U istoj akciji privedena su i trojica Regojevićevih saradnika, Nikola Crnadak, sudija Prve fudbalske lige RS, njegov šurjak Darko Glavinić i Vladimir Mirošljević koji će imati status svjedoka u budućem postupku protiv Regojevića.

Akcija SIPA-e, prema saznanjima ovog lista, nosila je oznaku "Tajno" i izvedena je prilikom prodaje spornog eksploziva. Tokom hapšenja inspektori SIPA zaplijenili su i 200.000 KM namijenjenih za kupovinu eksploziva, te 247 detonatorskih kapisli.
Nakon kriminalističke obrade u banjalučkoj kancelariji SIPA-e u Tužilaštvo BiH jučer su sprovedeni Regojević, te Glavinić i Crnadak, dok je Mirošljević nakon saslušanja i uz odobrenje Tužilaštva BiH pušten da se brani sa slobode.