Negativa(c) dana
0

Ministar za nerazumne grantove frizerskim salonima

Sarajevo-x.com
Nije nam nakana omalovažavati bilo koji pošten zanat, ali činjenica koju su utvrdili Federalna uprava policije, da je nekadašnji federalni ministar obrta Mladen Čabrilo dijelio iste svote pomoći iz ministarstva frizerskim salonima i firmama koje upošljavaju stotine ljudi, već je samo po sebi prilično sumnjivo.

Nije samo nama, nego i policajcima koji su podnijeli krivičnu prijavu protiv Čabrila i njegovih troje saradnika, Slavka Brljevića, Vesne Bašić Jugo i Dragice Sabranović. Njih četvero se sumnjiče da su zloupotrijebili službeni položaj ili ovlasti i oštetili budžet Federacije za "sitnicu" od 385.641 KM.

Ministar i saradnici dijelili frizerskim salonima grantove

Način na koji su to radili je interesantan. U skladu sa skromnim budžetom ministarstva, Stalna komisija za praćenje i utrošak grantova dijelila je poticaje obrtnicima i poduzetnicima. No, ništa nisu kontrolirali. Također, odluku o tome kome će dati novac donosili su na osnovu subjektivnih kriterija. Šta ova rečenica iz krivične prijave znači, ne treba previše maštati. Isti novac, zabilježili su istražitelji FUP-a, dobijali i frizerski saloni i firme sa stotinama zaposlenih, oni koji su priložili pola stranice nakucanog projekta, kao i oni koji su tražili novac mimo bilo kakvog javnog natječaja.

Ono što je još potresnije jeste da je nakon ovakvog štetočinstva Čabrilo nagrađen pozicijom pomoćnika ministra finansija FBiH Vjekoslava Bevande, gdje se zadržao neko vrijeme kradući bogu dane po komisijama. Onda je izabran za vijećnika u Gradskom vijeću Mostara. Posjeduje brojne nekretnine, vjerovatno zarađene mukotrpnom borbom za jednakopravnost po HDZ-ovoj matrici, stranci hrvatskog povijesnog kruga kojoj i sam dušom i tijelom pripada.

Kantonalno tužilaštvo u Mostaru dobilo je krivičnu prijavu i bit će zanimljivo pratiti kako će uspjeti da pomire činjenicu da je neko oštetio budžet za tristotinjak hiljada maraka (priznajemo, nije onoliko koliko smo navikli da naši ministri kradu, ali čin je čin!) i poražavajuću činjenicu da je čovjek pod povjerenja stožernog vođe. A to je antihrvatski čin, makar bilo riječ o Bošnjaku ili, gluho i daleko bilo, Srbinu.