Crna hronika
6

Manja plantaža marihuane pronađena na području Travnika

FENA
Posljednjih nekoliko dana službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a Srednjobosanskog kantona su, radeći na poslovima sprječavanja zloupotrebe opojnih droga, prikupili saznanja da osoba inicijala D.T., rođena 1971. godine, iz Travnika, proizvodi opojnu drogu marihuanu, saopćeno je iz Ureda komesara.

Nakon izvršenih provjera, pribavljena je naredba Općinskog suda Travnik za pretres kuće i pratećih objekata osumnjičenog, te su 31. jula 2014. godine, uz pomoć službenika Jedinice za podršku i službenika PS Travnik, izvršili pretres na području Travnika.

Pretresom je pronađena manja plantaža biljaka pod sumnjom da se radi o marihuani.

Osumnjičeni je lišen slobode i nad njim je provedena kriminalistička obrada zbog sumnje na izvršenje krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. Krivičnog zakona FBiH, nakon čega će kantonalnom tužilaštvu Travnik biti podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Ova aktivnost je samo jedna u nizu koju je Sektor kriminalističke policije proveo ove godine na sprječavanju zloupotrebe opojne droge, te je nastavak akcije iz Viteza prije deset dana kada su slobode lišene tri osobe, odnosno akcije "Sigurnost" prije nekoliko mjeseci, kada je slobode lišeno osam osoba sa područja SBK-a, te pronađeno i oduzeto više od dva kilograma opojne droge marihuana.

U narednom periodu nastavit će se aktivnosti s ciljem sprječavanja ove i drugih vrsta kriminalne aktivnosti, te iz MUP-a mole građane da se obrate najbližoj policijskog stanici ukoliko raspolažu bilo kakvim informacija o osobama koje se mogu dovesti u vezu sa zloupotrebom opojnih droga, ali i svih drugih krivičnih djela. Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije garantuje punu anonimnost prijavitelja, navodi se u saopćenju.