Pronašla ih policija
1

Maloljetnik iz Živinica sa saučesnikom iz Srbije slao lažne dojave o postavljenim bombama u školama

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Policijski službenici su pronašli maloljetnu osobu koja je u proteklom periodu upućivala lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama u školama u Živinicama. Istragom je utvrđeno da je maloljetnik imao i pomoć vršnjaka iz Srbije.

Naime, kriminalistička policija Ministarstva unutrašnjih poslova TK je postupajući po problematici učestalih lažnih dojava o postavljenim eksplozivnim sredstvima u prostorijama Mješovite srednje škole u Živinicama i Gimnazije Živinice, a koje su upućivane putem e-maila, na području tog grada izvršili pretresanje stambenih prostorija koje koristi maloljetna osoba.

Kako su naveli iz kantonalne policije, prilikom pretresa su pronađeni tragovi i dokazi.

"Tom prilikom utvrđeno je da je maloljetna osoba s područja Živinica, u proteklom vremenskom periodu stupala u kontakt sa maloljetnom osobom sa teritorije Republike Srbije od koje je u više navrata zahtijevala slanje e-mail poruka na službene e-mail adrese srednjih škola na području Živinica", istaknuli su iz Uprave policije MUP-a TK.

Prilikom realizacije navedenih aktivnosti ostvarena je komunikacija i razmjena podataka sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije.

"Osim navedenog, postupajući po problematici učestalih lažnih dojava o postavljenim eksplozivnim sredstvima u prostorijama Građevinsko-geodetske škole u Tuzli i Mješovite srednje škole u Gračanici, policijski službenici Sektora kriminalističke policije su u saradnji sa Obavještajno sigurnosnom agencijom BiH došli do određenih podataka o počinitelju ovih krivičnih djela na osnovu kojih je izvršeno pretresanje stambenih prostorija koje koristi maloljetna osoba iz Gračanice. Tom prilikom su pronađeni traženi tragovi i dokazi", naveli su iz kantonalne policije.

Sve navedene aktivnosti su provedene pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, a po naredbama nadležnih općinskih sudova.