Pohod na vrh Vito
0

Lavina povukla sedmero planinara

Sarajevo-x.com
U Memorijalnom, zimskom pohodu planinara na vrh Vito (1.960 metara) u nedjelju, 7.marta desio se nemili događaj, srećom bez tragičnih posljedica.

U zimskom usponu u organizaciji Planinarskog društva "Treskavica“ učestvovalo je oko 70-ak planinara i alpinista, među njima i sedmorica članova Gorske službe spašavanja stanica Sarajevo. Oni su ujedno i obezbjeđivali ovaj 8. tradicionalni pohod na drugi po veličini vrh sarajevske Visočice.

Pri povratku nakon "osvajanja vrha“, nekoliko sudionika s kraja kolone, nisu se pridržavali pravila da se hoda jednim ugaženim pravcem. To je uzrokovalo pokretanje lavine, koja je za sobom povukla sedmero ljudi, saopšteno je iz Gorske službe spašavanja stanica Sarajevo.

Petero se uspjelo samo spasiti, a drugo dvoje su iz prtine morali izvući pripadnici Gorske službe spašavanja stanica Sarajevo. Nakon što su ih spasili, ustanovljeno je da su prošli bez ozbiljnijih povreda, te su sami nastavili put dalje. U lavini su, jedino, izgubili skije, štapove i ostalu planinarsku opremu. Ostatak puta do PD „Treskavica“ protekao je bez problema.

"Upozoravamo ovim putem planinare i alpiniste da lavinska područja prelaze po jednom tragu i da prave međusobni razmak u koloni po 20-30 metara", javili su iz GSS-a.