Pobjegli sa 'odmora'
0

Ko su bjegunci iz zatvora u FBiH?

Sarajevo-x.com
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Mostarska policija traga za 13 osoba koje su po evidenciji Kazneno-popravnog zavoda Mostar pobjegle iz zatvora. Ovo je samo dio onih koji su se nakon ubistva, krađa, i napada našli u zatvoru, i koji su dobili odmor od zatvoreničkih dana koji su iskoristili i pobjegli.

Prvi na listi je Jozo Brkić (32) zvani Lindo koji je osuđen na osam godina zatvora zbog razbojništva, a odležao je samo dvije i po godine. Naime, Brkić je kaznu počeo služiti 25. juna 1997. godine, a 27. decembra 1999. godine koristeći vanzavodske pogodnosti izašao je iz zatvora na vikend. U zatvor se nikada nije vratio.

Zoran Čurak (45) osuđen je na deset godina zatvora zbog ubistva. Kaznu je počeo izdržavati 8. jula 1996., a iz zatvora je pobjegao devet mjeseci kasnije odnosno 17. marta 1997. godine koristeći vanzavodske pogodnosti.

Zbog ubistva na devet godina zatvora osuđen je i Tomislav Vidović. Kaznu je počeo izdržavati 6. februara 1997., a pobjegao je 1. maja 1998. godine, tačnije nije se vratio u zatvor nakon korištenja prekida kazne.

Dragan Bojić (31) osuđen je 2002. godine na četiri godine zatvora zbog napada na poreznog službenika. On je iz kruga mostarskog KPZ-a pobjegao 24. maja 2004. godine.

Za isto krivično djelo na tri godine i šest mjeseci osuđen je Tomo Rotim (36). Odslužio je pola godine, da bi 18. marta 2007. godine pobjegao s vanjskog radilišta.

Esad Jašarević kaznu od godinu i po zatvora zbog sklapanja štetnog ugovora počeo je izdržavati 10. augusta 1999. godine. U martu 2000. godine koristeći vanzavodske pogodnosti izašao je iz zatvora u koji se nikada više nije ni vratio.

Damiru Đuranu (31) izrečena je zatvorska kazna u trajanju od dvije godine zbog davanja lažne porezne isprave. Kaznu je počeo izdržavati 5. decembra 2001. godine, a koristeći vanzavodske pogodnosti pobjegao je godinu dana kasnije.

Zbog davanja lažne porezne isprave na osam mjeseci zatvora osuđen je i Davor Ćorić (33). Kaznu je počeo izdržavati 10. oktobra 2002. godine, a 16 dana kasnije pušten je na vikend. Nakon korištenja vanzavodskih pogodnosti nije se vratio u zatvor.

Mostarska policija traga i za 28 – godišnjim Sanelom Haljetom, koji je osuđen na tri godine i dva mjeseca zatvora, a koristeći vanzavodske pogodnosti pobjegao je 5. maja 2002. godine nakon četiri mjeseca izdržane kazne.

I, Tomislav Pandžić koji je osuđen na tri godine zatvora, a koju je počeo izdržavati 8. aprila 2005. godine, iskoristio je prekid kazne od 19. maja 2007. godine, te se nije vratio u zatvor.

Šaban Bitići, koji je osuđen na dvije godine i pet mjeseci zatvora, pobjegao je koristeći vanzavodske pogodnosti 1. maja 1998. godine nakon šest mjeseci odslužene kazne.

Admir Demirović je zbog obmane pri dobivanju kredita ili drugih pogodnosti i krivotvorenje isprave, potom za napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, oštećenje tuđe stvari i ugrožavanje sigurnosti, te za krivotvorenje novca osuđen na dvije godine i dva mjeseca zatvora. Njemu je 22. maja 2009. godine odobren izlazak u grad u periodu 11 do 16 sati. Međutim, osuđenik se nije vratio u KPZ Mostar.

I zadnji bjegunac koji je iskoristio vanzavodske pogodnosti za bijeg iz mostarskog zatvora je Sanel Zalihić (31), osuđen za teške krađe na godinu i mjesec dana zatvora. Njemu je odobren slobodan vikend od 6. do 8. novembra ove godine.

Iz sarajevskog KPZ-a od 1997. do 2009. godine, prema podacima koje smo dobili od KPZ Sarajevo pobjegli su Lionel Dimon, Goran Miljković, Džemal Suljić, Dalibor Ristić, Jasmin Jažić, Halit Dačaj, Vedat Miftar, Enver Šoljanin i Sead Idrizović.

"Najveći broj bjekstava dešava se prilikom korištenja vanzavodskih pogodnosti, a koje su zakonom omogućene osuđenicima. Iako osuđenici nakon bjekstva kao kaznu dobiju 20 dana samice, te im se produži zatvorska kazna za vrijeme koje su bili u bjekstvu, statistički podaci ukazuju na to da bi službe za tretmane u zatvorima trebale vršiti bolju procjenu osuđenika prilikom odobravanja vikenda. Također, u Krivični zakon FBiH trebalo bi ugraditi da se bjekstvo tretira kao krivično djelo, te da se osuđenik može osuditi za bijeg", kazao je u izjavi za Sarajevo-x. com Romeo Zelenika, novi direktor KPZ Sarajevo.

Inače, u prvih devet mjeseci ove godine iz zatvora koji se nalaze na području Federacije BiH pobjeglo je 79 zatvorenika. Od toga 13 se još uvijek nalazi u bjekstvu, 43 su privedena, a 23 su se sama vratila u zatvor.