Crna hronika
17

Klix.ba u Gornjoj Slapnici: Majka i očuh ubijenog dječaka bili u lošim odnosima sa komšijama

Piše: Elmedin Mehić
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Ekipa portala Klix.ba posjetila je Gornju Slapnicu kod Kaknja, u kojoj je prije četiri dana očuh, 26-godišnji Semir Velagić, nasmrt pretukao dvogodišnjeg dječaka A. S.
Kuća u kojoj je živio ubijeni dječak s porodicom (desno) (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Kuća u kojoj je živio ubijeni dječak s porodicom (desno) (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

Dječak je 4. novembra dovezen u Hitnu pomoć u Kaknju, a dan poslije podlegao je od težine povreda. U Gornjoj Slapnici danas nismo zatekli majku djeteta Nejru Smolo, a kuća u kojoj su boravili bila je zaključana.

Ona je nakon saslušanja u policiji puštena na slobodu, a Velagić je danas predan Kantonalnom tužilaštvu u Zenici. U Gornjoj Slapnici komšije nisu bile raspoložene za razgovor o ovom tragičnom slučaju, a većina njih uopće nisu imali dobre odnose sa ovom porodicom.

Jedan od mještana čija se kuća nalazi u neposrednoj blizini mjesta gdje su boravili Semir i Nejra u vanbračnoj zajednici, kazao je za Klix.ba kako nikada sa njima nije bio na "istoj talasnoj dužini", te da ga ni ne interesuje ništa u vezi sa njima.

Gornja Slapnica (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Gornja Slapnica (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

Drugi komšija je kazao kako se nada da će Tužilaštvo i policija uraditi pravi posao i da će doći do istine, ali da je najveći problem što je, kako je rekao, bačena crna mrlja na prezime Velagić. Iako je u mjestu gdje su Semir i Nejra boravili veliki broj porodica Velagić, niko ne želi komentarisati događaj.

Na ulazu u selo zatekli smo još jednog komšiju koji nam je detaljnije pojasnio odnose u Semirovoj i Nejrinoj porodici.

"Oni tu borave već sedam ili osam mjeseci i moram vam reći da za to vrijeme ja to dijete nikada nisam vidio, iako svaki dan prolazim pored njihove kuće. Niko ovdje ne može ništa reći jer ni s kim nisu imali previše komunikacije. Niko od te dvije porodice, ni Velagići ni Smolo, nisu baš na lijepom glasu. Obje su imale svakakvih problema, ali ovo što se dogodilo zaista niko ne može komentarisati", naveo je ovaj mještanin Gornje Slapnice.

Dodaje kako mu nije poznato je li policija ranije dolazila u njihovu kuću, ali da su proteklih dana stalno u selu te ispituju mještane o tome što se dogodilo.

"Semir ima dvoje djece iz prvog braka, a ona je došla sa djetetom iz svog braka. Nisu bili vjenčani, komplikovano je to sve", rekao je.

Dio sela u kojem žive Velagići (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Dio sela u kojem žive Velagići (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

Iz Centra za socijalni rad u Kaknju nismo mogli dobiti informacije o tome da li je ranije prijavljivano nasilje u porodici i šta su, eventualno, radili povodom tih prijava. Međutim, iz policije je potvrđeno da je Velagić i ranije prijavljivan zbog nasilja.