Komisija istražuje
0

Kako je moguće da je osuđenik u KPZ-u bio naoružan?

SRNA
Zatvorenik u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Banja Luka Rajko Pavić, koji je sinoć pokušao da pobjegne, bio je naoružan, a komisija formirana pri Zavodu istražit će na koji je način došao do naoružanja, izjavio je Srni direktor KPZ Banjaluka Pero Dunjić.

Dunjić je rekao da su sinoć i osuđenik, kao i pripadnik službe obezbjeđenja upotrijebili vatreno oružje, te da je službenik obezbjeđenja efikasnom akcijom i velikom prisebnošću uspio da, uz upotrebu sredstava prinude, vrati u krug zatvora naoružanog kriminalca koji ima dugogodišnju kaznu zatvora.

"Bitno je da je pri pokušaju bjekstva osuđeno lice nije razoružalo stražara, pošto policija KPZ ne može, po zakonu, u krugu ustanove imati kod sebe naoružanje", rekao je Dunjić i istakao da je stanje u zatvoru danas redovno.

On je naglasio da je pri KPZ-u  formirana  tročlana komisija koja se bavi istragom sinoćnjeg pokušaja bjekstva i na koji je način osuđenik došao do naoružanja. 

Navodeći da je bjekstvo osuđenika spriječila isključivo policija KPZ-a, a ne pripadnici Interventnih jedinica banjalučkog Centra javne bezbjednosti,  kako je juče objavljeno, Dunjić je naglasio da će pripadnik službe obezbjeđenja, koji je osujetio bjekstvo, sigurno biti nagrađen za pokazanu hrabrost.

Prema njegovim riječima, protiv osuđenika koji je pokušao bjekstvo biće pokrenut disciplinski postupak i izrečene sankcije.

"Imamo informacije da je vozilo čekalo osuđeno lice na magistralnom putu Banja Luka - Prijedor, ali s ciljem dalje istrage detalje u vezi s tim ne možemo iznositi u javnost", rekao je Dunjić, navodeći da ovaj slučaj vode inspektori CJB Banja Luka.

Zatvorenik Pavić sinoć je nakon razgovora sa psihijatrom i socijalnim radnikom iskoristio trenutak nepažnje i pokušao da pobjegne iz Zavoda, ali je efikasnom intervencijom obezbjeđenja zaustavljen na oko 200 metara od kapije, rekao je Srni pomoćnik ministra pravde Republike Srpske za izvršenje krivičnih sankcija Boško Đukić.

Pavić je osuđen na 18,5 godina zatvora za krivično djelo razbojništva sa posljedicama ubistva vlasnika kuće u Bratuncu, koju je sa više lica pokušao opljačkati, da je osuđen na dodatnih šest mjeseci za izazivanje opšte opasnosti, te da se protiv njega vodi novi krivični postupak u Hrvatskoj za pokušaj ubistva.

Pavić je kaznu služio u KPZ Foča, a u banjalučki Zavod prebačen je zbog netrpeljivosti sa pojedinim osuđenicima u Foči.

On je višestruki povratnik u vršenju krivičnih djela, i ranije služio kazne zatvora, te je već imao jednu zloupotrebu pogodnosti kada se nije vratio sa odsustva, tokom kojeg je počinio još neka krivična djela.