Sud BiH
0

Jusufu Hadžajliji određene mjere zabrane

SRNA
Sud BiH odbio je zahtjev Tužilaštva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora Jusufu Hadžajliji, zvanom Homeini, koji se tereti za zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika hrvatske nacionalnosti u selu Trusina kod Konjica 1993. godine, te osumnjičenom odredio mjere zabrane.

"Tužilaštvo nije navelo dovoljno opravdane razloge za zadržavanje ovog lica u pritvoru i Sud BiH smatra da to nije neophodno, te da je njegovo prisustvo tokom ovog postupka moguće obezbjediti i uz izrečene mjere zabrane", saopćeno je iz Suda BiH.

Iz Suda BiH navode da mjere zabrane podrazumijevaju zabranu posjećivanja sela Trusina, kao i područja od pet kilometara oko ovog sela, kontakt sa drugim osumnjičenim i svjedocima u ovom predmetu, prisustvo javnim i privatnim društvenim okupljanjima, a pogotovo ugostiteljskim objektima na kojima se odvijaju društvene aktivnosti na području opštine Konjic.

Mjere zabrane trajaće sve dok za to postoji potreba, a najkasnije do pravosnažnosti presude.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu uhapsili su Hadžajliju 15. decembra, na području Konjica, zbog sumnje da je počinio krivično djelo zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Hadžajlija se tereti da je kao pomoćnik komandanta za bezbjednost 45. Brdske brigade Armije BiH "Neretvica" počinio zločin nad žrtvama hrvatske nacionalnosti u selu Trusina kod Konjica, 16. aprila 1993. godine.

Pripadnici Sipe hapšenje su izvršili po nalogu Tužilaštva BiH.