Užice
0

Još traje suđenje za ubistvo Selvera Lekića

Piše: A. Kovač
Suđenje 27 – godišnjem Mersudinu Ćosoviću, optuženom za ubistvo Selvera Lekića, još uvijek nije okončano. Ovu informaciju potvrdio nam je Radoman Sparić, predsjedavajući Sudskog vijeća užičkog Okružnog suda, gdje se protiv Ćosovića vodi sudski proces.

„Problem je što se ubistvo dogodilo u Sarajevu, te se svjedoci poput Zdravka Lučića, profesora na sarajevskom Pravnom fakultetu, nisu odazvali našim pozivima da svjedoče“, kazao je Sparić u izjavi za Sarajevo-x.com.

Prema njegovim riječima užički sud uputio je diplomatskim putem zahtjev sarajevskom Kantonalnom sudu da se Lučić sasluša u Sarajevu.

Kada dobijemo svjedočenje Lučića onda možemo i donijeti presudu u ovom predmetu.

„Lučić je u jednom razgovoru kazao da ostaje kod izjave date sarajevskoj policiji nakon ubistva. Mi imamo te izjave, međutim, po našem zakonu vjerodostojne su samo izjave date u tužilaštvu ili sudu neke zemlje, tako da ćemo morati čekati da nam iz Sarajeva diplomatskim putem pošalju njegovo svjedočenje“ , dodao je Sparić.

Naime, Lučić je jedan od ključnih svjedoka ubistva Selvera Lekića jer je u momentu pucnjave sjedio sa Lekićem u društvu.

Prema optužnici Ćosović je optužen da je 24. aprila 2007. godine u kafiću „Oskar“ koji se nalazi u sarajevskom naselju Ciglane ispalio hitac koji je Lekića pogodio u predjelu glave. Od zadobijenih povreda Lekić je preminuo 25. aprila.

Ćosović, koji je u vrijeme ubistva radio na obezbjeđenju sarajevske diskoteke "Aqua", bio je u društvu sa Ramizom Delalićem Ćelom, Muhamedom Ušanovićem Vojvodom i još nekoliko osoba.

U jednom momentu izbila je svađa preko stolova, a potom i naguravanje. Tada je, kako saznajemo, Ćosović izvukao pištolj i ispalio hitac koji je pogodio Lekića u glavu.

Nakon pucnjave, za Ćosovićem koji je bio u bjekstvu, raspisana je potjernica. Ubrzo nakon raspisane potjernice uhapšen je u Užicu ali, s obzirom da je srbijanski državljanin, nije isporučen bh. pravosudnim organima nego mu se sudi u užičkom sudu.