Policijska akcija
0

Još 10 uhapšenih u Hercegovini, oduzeta droga

SRNA
Protesti u Salakovcu (Foto: Fotoservis)
Protesti u Salakovcu (Foto: Fotoservis)
U opsežnoj akciji policije na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) jutros je uhapšeno 10 osoba i oduzeta određene količine droge, potvrdio je Srni šef Sektora krim policije MUP-a HNK Srećko Bošnjak.

Bošnjak je rekao da je akcija provedena na području Hercegovačko-neretvanskog, Zapadno-hercegovačkog i Sarajevskog kantona, te da je osim droge zaplijenjeno i dugo i kratko naoružanje, lovačko naoružanje i bombe.

Hapšenja su izvršena na području Mostara, Blagaja, Stoca i Konjica, a uhapšene osobe po okončanju istrage biće predate Tužilaštvu HNK. 

Akcija koju izvodi policija HNK-a, u saradnji sa Federalnom upravom policije, još nije okončana, zbog čega Bošnjak kaže da ne može iznositi više detalja. 

Paralelno sa ovom akcijom na području Hercegovine jutros je provedena i akcija Sipe u kojoj je uhapšeno 14 narko-dilera. 

U akciji Sipe, koja je urađena po nalogu Tužilaštva BiH, učestvovali su i pripadnici Granične policije BiH, MUP-a Republike Srpske, CJB Trebinje i MUP-a HNK. 

''Ova akcija u okviru istrage u predmetu `Prenj`, usmjerena je na otkrivanje i kazneno procesuiranje osoba osumnjičenih za prekogranično krijumčarenje droga sa područja Crne Gore, preko južnog dijela BiH, prema Hrvatskoj'', saopšteno je iz Tužilaštva. 
U akciji je ostvarena dobra i koordinirana saradnja i sa policijskim i pravosudnim organima Crne Gore i Hrvatske. 

Osobe koje su lišene slobode Tužilaštvo BiH sumnjiči za krijumčarenje više od 150 kilograma droge skank, čija cijena na ilegalnom narko tržištu na području Hrvatske iznosi više od 150.000 evra, a na ilegalnom tržištu zemalja Zapadne Evrope više od 600.000 evra. 

Svi osumnjičeni će nakon kriminalističke obrade biti predati Tužilaštvu BiH, koje će nakon ispitivanja odlučiti o određivanju pritvora.