Identifikovani počinioci
0

Ispisali grafite "Brčko je srpsko"

SRNA
Brčko
Brčko
Policija Brčko distrikta identifikovala je dvojicu maloljetnika, za koje je prikupila dokaze da su na nekoliko lokacija u Brčkom ispisali grafite neprimjerenog sadržaja.

Grafiti su ispisani tokom jučerašnjeg dana. Portparol brčanske policije Halid Emkić izjavio je da je riječ o maloljetnicima rođenim 1994. i 1995. godine, sa područja Brčkog.

"Ispisano je više različitih grafita na fasadama tri kuće u ulicama Dositeja Obradovića i Miroslava Krleže, te na saobraćajnom znaku, na raskrsnici ulica Nikole Tesle i Petra Kočića", naveo je Emkić.

 Na fasadi kuće u Ulici Miroslava Krleže bilo je ispisano crnim sprejem: "Brčko je srpsko", ali je policija odmah nakon uviđaja učinila grafit nečitljivim.

 Emkić je napomenuo da će Policija u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku za osumnjičene uputiti izvještaj Tužilaštvu, te podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka Osnovnom sudu Brčko distrikta.

"Ove pravosudne institucije će, nakon toga, odlučiti za šta će teretiti osumnjičena lica, za krivično djelo ili za prekršaj", rekao je Emkić.

Grafiti su se pojavili nekoliko dana nakon što je jedan pedesetčetvorogodišnjak bošnjačke nacionalnosti na više lokacija u Brčkom postavio plakate koji asociraju na posmrtnicu sa sadržajem koji u negativnom kontekstu predstavlja Republiku Srpsku.