Sukob Torcide i Manijaka
0

VIDEO / Hronologija nereda na Grbavici

Piše: N. J.
Nakon jučerašnjih nereda u Sarajevu uoči prijateljskog susreta između Željezničara i Hajduka, koji je na kraju i otkazan, oglasila se i sarajevska policija, iznoseći hronološki slijed događaja.

"U četvrtak oko 17:30 sati na stadionu Grbavica i u ulicama koje vode prema njemu došlo je do narušavanja javnog reda i mira od strane navijača Hajduka i Željezničara. Po izlasku navijača Hajduka iz vozila na stadionu Grbavica oni su polomili dio zaštitne ograde i uputili se u pravcu južne tribine gdje se nalazilo 10-ak navijača Željezničara koji su postavljali navijačke transparente. Kad su primijetili navijače Hajduka oni su potrčali prema zapadnoj tribini. Pritom su navijači Hajduka sustigli jednog navijača Željezničara, te ga fizički napali", navodi se u policijskom saopćenju.

Dodaju kako su navijači Hajduka potrgali postavljene transparente na južnoj tribini te krenuli prema zapadnoj tribini gdje su ih zaustavili zaštitari i policajci. Ispratili su ih potom prema sjevernoj tribini, namijenjenoj gostujućim navijačima, na koju su mogli ući samo uz odgovarajuće ulaznice. S obzirom da ih je većina odbila kupiti ulaznice, delegat utakmice je odlučio da se udalje sa stadiona, što je i učinjeno, te su pod policijskom pratnjom napustili područje Kantona Sarajevo.

"Nešto poslije 17:30 sati ulicom Topal Osman Paše, nenajavljeno i bez pratnje policije naišla je kolona od osam vozila sa navijačima Hajduka, te su ih navijači Željezničara zasuli kamenicama. Pritom su povrijeđena dva navijača Hajduka i oni su prevezeni u bolnicu Koševo, gdje su im konstatovane teže povrede. Još četiri navijača Hajduka su lakše povrijeđena, kao i tri navijača Željezničara. Oštećeno je osam vozila kojim su se prevozili navijači Hajduka, kao i nekoliko parkiranih vozila. Policija je odmah intervenisala i stanje stavila pod kontrolu. Tom prilikom su povrijeđena dva policajca, jedan lakše, a drugi teže. Povrijeđeni navijači Hajduka su, nakon ukazane ljekarske pomoći, saslušani u policiji na okolnosti povređivanja, kao i izdavanja odgovarajućih potvrda o pričinjenoj materijalnoj šteti, nakon čega su i oni u pratnji policije napustili KS", dodaje se u saopćenju.

Iz policije navode da su incidenti većih razmjera izbjegnuti tako što su dvije veće grupe navijača Hajduka zadržane na prilazu gradu, odnosno na prevoju Ivan sedlo i u naselju Kobiljača. Oni su nakon što je utakmica otkazana vraćeni u pravcu iz kojeg su došli. "Uprava Hajduka je odbila odigrati utakmicu, uz obrazloženje da su dobili prijetnje svojih navijača da ne smiju izaći na teren i igrati, te je ona i otkazana. Potom je oko 6.000 navijača Željezničara mirno napustilo tribine, bez ikakvih incidenata", kažu u policiji.

Autobusi i automobili sa navijačima Hajduka su uz policijsku pratnju sigurno ispraćeni sa područja Kantona Sarajevo, a autobus sa upravom i igračima Hajduka je bez problema propraćen do hotela u kojem su smješteni. Policija je privela navijača Željezničara, S. E. rođen 1990. godine. Uviđaj na oštećenim vozilima su obavili pripadnici MUP-a KS, koji nastavljaju istragu i dokumentovanje ovog slučaja.