Svjedočenje Amira Ahmića
0

Hotel Exclusive u tri godine imao šest miliona KM prometa

Klix.ba
Amir Ahmić, nekadašnji uposlenik hotela Exclusive u vlasništvu Harisa Zornića, danas JE izjavio na Sudu Bosne i Hercegovine da je promet ovog hotela za oko tri godine, koliko je on u njemu radio, iznosio šest miliona KM.

Ahmić je kazao da su sve poslovne knjige, koje je on nadgledao kao prokurista hotela, bile uredne te da je težio da one budu idealne, što je potvrdio, kako on kaže, i sudski vještak na ranijim ročištima ovog sudskog procesa, javio je CIN. Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Zornića (ranije se zvao Ljutvija Dacić), njegovog brata Hamde Dacića i njihovog poslovnog partnera iz Turske Acika Cana zbog trgovine drogom i pranja novca zarađenog u trgovini drogom.

Tužilaštvo je i Ahmića sumnjičilo u toku istrage da je učestvovao u izgradnji hotela nelagalnim sredstvima ali je postupak protiv njega obustavljen zbog nedostatka dokaza. Ahmić je po zanimanju pravnik i trenutno je zaposlen u BH Telecomu kao voditelj centrala. Na pitanje odbrane da li je bilo priliva sumnjivog novca na račun hotela Ahmić odgovorio je da uopšte nije bilo transakcija sa strane osim nekoliko pozajmica od 10 do 15 hiljada KM koje je uprava hotela uzimala zbog naglog opadanja posla jer se u međuvremenu desilo hapšenje braće Dacić.

Radnici bili na minimalcu

Tužiteljica Dijana Kajmaković je tražila od Ahmića objašnjenje zašto su svi radnici bili na minimalcu ako je hotel tako dobro radio, na što je on kazao da to nije istina te da je bilo radnika sa većom platom. Kajmaković je također tražila od njega da objasni kako je tad mogao raditi u Zavodu za planiranje Općine Centar Sarajevo i biti prokurista hotela, on je objasnio da je kod Zornića radio honorarno. Naime, Ahmić je kazao kako je ranije pokušao ubrzati dobivanje dokumentacije za izgradnju benzinske pumpe koju je Zornić htio otvoriti u Sarajevu ali da nije uspio, pa je on onda otvorio hotel. Također je rekao da mu je Zornić kasnije ponudio da bude direktor Hotela Exclusive, što je on odbio ali da je prihvatio mjesto prokuriste.

Ahmić je upoznao Zornića 1996. godine preko svoje bivše djevojke koja je tada radila u Općini Novi grad Sarajevo kao matičarka. Bivša Zornićeva supruga Latifa Zornić, poznata kao Beba, upoznala je njegovu djevojku kada je dogovarala vjenčanje sa Harisom te su se od tada počeli intezivnije družiti. On je kazao da je bio u teškoj financijskoj situaciji kada je prestao raditi u Zavodu te da mu je Zornić tada pomogao finansijski toliko da je mogao osnovati novi život. Također, 1998. godine Zornić mu je prodao automobil za 6.500 KM koji je uvezao iz Njemačke a koji je tada vrijedio duplo više. Optužnica podignuta 2009.

Odbrana želi njegovim, ali i ranijim svjedočenjima dokazati da su braća Dacić kontinuirano, od 1996. godine, htjeli investirati u BiH. Svjedoci Nedžad Hodžić, Ismet Bektić i Miralem Babajić, koji su se danas trebali pojaviti na klupi za svjedoke, biće ponovo pozvani 12. juna kada je zakazano slijedeće ročište. Tužilaštvo BiH je protiv ove trojke podiglo optužnicu 16. novembra 2009. godine, a suđenje im je počelo 21. januara 2010. godine. Tužilaštvo BiH tereti Zornića i Hamdu Dacića za trgovinu drogom. Acik Can i Dacić su optuženi da su oprali između pet i šest miliona KM. Novac je uložen u izgradnju Hotela Exclusive u Rajlovcu kod Sarajeva. Vlasnik hotela je preduzeće Majorka kojeg su 2002. godine osnovali Zornić i Can kako bi legalizovali nezakonito stečenu imovinu, navodi se u optužnici.

CIN je prije dvije godine objavio priču o Dacićima i njihovom partneru iz Turske koji su u sarajevskom prigradskom naselju Rajlovac sagradili Hotel Exclusive. Sumnja se da je hotel finansiran novcem od prodaje droge.