Općinski sud Sarajevo
37

Emiru Čani i Mirzi Brkiću određen pritvor zbog lažnog dojavljivanja o postavljenim bombama

S. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Općinski sud Sarajevo odredio je jednomjesečni pritvor Emiru Čani (54) i Mirzi Brkiću (49) zbog lažnog dojavljivanja o postavljenim bombama.

Na prijedlog postupajuće tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo, Općinski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Čani i Brkiću osumnjičenima da su više puta lažno prijavili da su u Općinskom sudu u Sarajevu postavljene eksplozivne naprave.

Osumnjičenom Čani pritvor je određen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, dok je Brkiću pritvor određen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo.

Tužilaštvo KS sumnjiči ih za krivična djela ugrožavanje sigurnosti i lažno prijavljivanje.

Njih dvojica su inače uhapšeni drugog jula kada su izvršeni lični i pretresi stambenih prostorija koje koriste osumnjičeni, gdje su pronađeni i privremeno izuzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnih djela.

Hapšenju, kao i rasvjetljavanju krivičnih djela "Ugrožavanje sigurnosti" i "Lažno prijavljivanje" prethodila je intenzivna multisektorska istraga policijskih službenika Uprave policije MUP-a KS, pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, uz asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH).