Crna hronika
9

Drama u Gračanici: Komšije spasile muškarca iz zapaljenog stana

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U potkrovlju stambene zgrade koja se nalazi u gračaničkom naselju Luke jutros je buknuo požar, a jedna osoba je zadobila lakše povrede, potvrđeno je za portal Klix.ba.

Kako nam je rekao Dževdet Čamdžić, komandir TVJ Gračanica, dojavu o požaru dobili su u tri sata ujutro. Kada su vatrogasci došli na mjesto događaja shvatili su da će im biti potrebna pomoć i ostalih kolega jer je prijetila opasnost da se požar proširi dalje, a protupožarnih stepenica i drugog izlaza nema.

"Tada smo digli sva vozila i osoblje i uputili ih tamo. Evakuirali smo cijelu zgradu i uporedo gasili požar. Uspjeli smo ga lokalizirati u roku od pola sata i za jedan sat je potpuno bio ugašen. S obzirom na lokaciju požara i činjenicu da nismo imali hidrantsku mrežu niti platformu kojom bi požar gasili izvana, smatram da je šteta minimalna", rekao je Čamdžić za Klix.ba.

Povrijeđena je samo jedna osoba inicijala S. O., vlasnik stana, kojeg su spasile komšije prije dolaska vatrogasaca. Prema informacijama iz doma zdravlja Gračanica, vlasnik je za dobio lakše opekotine.

"Imali smo problema prilikom gašenja jer nismo dobili Elektrodistribuciju kako bi isključili struju, pa smo sami na svoj rizik isključili struju u tom stanu i gasili požar. Također, imali smo sreću što niko nije ostao zarobljen jer mi nemamo platformu uz pomoć koje bi izvršili evakuaciju ugroženih", rekao je Čamdžić.

Uzrok požara nije još poznat, a uviđaj su obavili pripadnici PU Gračanica.