Akcija SIPA-e
0

Direktoru rudnika Đurđevik i savjetniku gradonačelnika Živinica određeno po mjesec pritvora

A. K.
Samir Suljić (u sredini) tokom privođenja u prostorije SIPA-e (Foto: A. K./Klix.ba)
Samir Suljić (u sredini) tokom privođenja u prostorije SIPA-e (Foto: A. K./Klix.ba)
Vršilac dužnosti direktora Rudnika mrkog uglja Đurđevik Samir Suljić i savjetnik gradonačelnika Živinica Abdulah Zukić, koji su u petak uhapšeni u akciji SIPA-e, naredni mjesec provest će u pritvoru.
Naime, Općinski sud u Živinicama prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva u Tuzli i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za 40-godišnjeg Abdulaha Zukića, savjetnika gradonačelnika Živinica i 44-godišnjeg Samira Suljića, v. d. direktora RMU Đurđevik, obojica iz Živinica, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela, Zukić u vezi s primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, a Suljić u vezi s primanjem dara ili drugih oblika koristi.

"Oni su osumnjičeni da su od maja do početka jula 2021. godine, koristeći svoj utjecajni položaj, od vlasnika i odgovorne osobe u jednoj zaštitarskoj firmi koja pruža usluge rudniku i kojoj je ovo javno preduzeće dugovalo 300.000 KM za pružene usluge u prethodnom periodu, tražili u telefonskim ili ličnim kontaktima da im predaju dio od 15 posto od ukupnog potraživanja u novcu (45.000 KM) kako bi posredovali i utjecali da JP Elektroprivreda BiH ovoj zaštitarskoj agenciji isplati spomenuti dug", naveli su iz Tužilaštva TK.

Nakon što je Elektroprivreda BiH ovoj zaštitarskoj agenciji isplatila potraživanja prvog dijela duga u iznosu od 200.000 KM i dogovorena je isplata preostalog dijela duga od 100.000 KM, u vozilu direktora ove agencije, kako navode iz Tužilaštva TK, 2. jula ove godine je Suljiću isplaćen novac u iznosu od 30.000 KM, nakon čega su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) osumnjičenog lišili slobode. Odmah nakon toga je slobode lišen i Abdulah Zukić.

Kantonalno tužilaštvo je u saradnji s pripadnicima SIPA-e u ovom predmetu istragu vodilo u prethodnih 20 dana te su po primopredaji novca osumnjičene lišeni slobode. Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene.