Općinski sud u Sarajevu
0

Dileru droge tri i po godine zatvora

Piše: N. J.
Općinski sud u Sarajevu
Općinski sud u Sarajevu
Općinski sud u Sarajevo nepravomoćno je osudio Harisa Bašalića zbog proizvodnje i prodaje droge, te zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i šest mjeseci.

Bašalić je oglašen krivim jer je u decembru 2009. u stanu u Vogošći radi daljnje prodaje neovlašteno držao 2.321 gram supstance piperanol, koja se koristi za proizvodnju droge extasy, te dva paketića sa 80 grama kokaina. Također, kažnjen je i zbog neovlaštene nabavke i držanja 820 grama plastičnog eksploziva tipa PEP zajedno sa detonatorskom kapislom sa dvije žice i ručne bombe M-52 P1R.

Zbog nedostatka dokaza oslobođen je optužbe da je u decembru 2009. godine u svom stanu u Vogošći neovlašteno držao 685 metaka različitog kalibra, kao i sedam okvira za oružje.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu uložit će žalbu Kantonalnom sudu tražeći izricanje strožije kazne, kao i na oslobađajući dio presude. Bašalić se do izricanja presude nalazio u pritvoru, a u četvrtak je odlukom suda pušten na slobodu do upućivanja na odsluženje zatvorske kazne.